За да проследим историята, добре е да започнем с филма,

...
За да проследим историята, добре е да започнем с филма,
Коментари Харесай

Музикална история Еп. 8: „Jailhouse Rock“ на Elvis Presley

За да проследим историята, добре е да стартираме с кино лентата, определян като един от най-хубавите в кариерата на Елвис. По това време управител на краля на рокендрола към момента е полковник Том Паркър. Планиран е филм, който да се назовава „ The Hard Way “. По-късно той сменя още имена, всред които и „ Ghost Of A Chance “. За основа е определена история, написана от Недрик Йънг, а за режисьор е избран Ричард Торп, най-много поради бързите периоди, в които приключва плановете си. Главната роля е поверена на Елвис, като това е третият филм в актьорската му кариера и първият за компанията „ MGM “. Във кино лентата той играе Винс Евърет – строителен служащ, който несъзнателно убива един пийнал клиент в бар и се озовава в пандиза за непредумишлено ликвидиране. Там неговият съкилийник, пропадналия кънтри артист Хънк Хоутън, наказан поради банков грабеж, образова Винс на китара. Хънк убеждава Винс да взе участие в затворническо шоу, което ще се предава по национална телевизия. Феновете обсипват Винс с писма, само че ревностният Хънк не му ги демонстрира. Винс ги вижда чак откакто е освободен от пандиза. Дългият повече от час и половина филм продължава с другите премеждия, през които минава героят на Елвис, с цел да пробие на американската сцена и да се отплати на хората, помогнали му да се издигне.

Отговорната задача за написването на песните е предоставена на Mike Stoller и Jerry Leiber – известно тогава дуо, създаващо песни и за други актьори. Това им е първото в взаимната кариера задание за писане на кино музика, което още първоначално те одобряват като на подбив. Елвис ги познава, тъй като по-рано те написват един от първите му шлагери „ Hound Dog “. Но едно е да пишеш рокендрол шлагери, друго – цялостен саундтрак. Въпреки това двамата одобряват предлагането и отпътуват за Ню Йорк, където са настанени в изящен хотелски апартамент, в който е сложено и пиано, ако там ги осени музата за писане. Двамата четат сюжета, разменят подигравателни смешки по неговия сюжет и го захвърлят в ъгъла посред туристическите списания, присъщи за всяка хотелска стая. В продължение на повече от седмица те се шляят из града, посещават театри, питейни заведения и нощни заведения, слушат Майлс Дейвис и Телониъс Мънк и обичайно се наливат с алкохол на разходи на продукцията. Но една съботна заран работодателят им - Джийн Абербах, шеф на музикалната издателска компания „ Hill & Range “, чука на вратата им и ги пита с виенски акцент за какво още няма материал от тях. Когато схваща, че нищо не са написали, Абербах се настанява на стол до вратата и им споделя, че до момента в който не напишат песните, няма да мръдне оттова. В някакъв смисъл и момчетата са пандизчии като тези в сюжета. Притиснати по този начин от своя началник, те сядат и за пет часа написват четири песни, които същия следобяд дават за утвърждение. Измежду тях е и „ Jailhouse Rock “. Веднага щом я чува, продуцентският екип вижда в нея капацитет за предстоящ шлагер.

Песента е записана на 30 април 1957 година в студио „ Radio Recorders “ в Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния. В записа вземат участие Elvis Presley – китара и вокали, Scotty Moore – китара, Bill Black - баскитара, D. J. Fontana – барабани и Dudley Brooks - пиано. Същата група свири и в доста от песните на Елвис още от началото на неговата кариера. Беквокалисти са момчетата от известния квартет „ The Jordanaires “, който по това време се състои от Gordon Stoker, Neal Matthews, Hoyt Hawkins и Hugh Jarrett. Някои източници настояват, че на пианото свири един от съавторите на песента, Mike Stoller, който е и негов съпродуцент. Но той е свирил единствено във филмовата версия. Даже първичната концепция е била за ролята на пианист да бъде определен другият съавтор, Jerry Leiber, само че той я отхвърля под претекст, че ще върви на ортодонт. Майк също по никакъв начин не е склонен, само че шефът му споделя, че даже не е нужно да свири, а единствено да прокарва пръсти по клавишите, тъй като след това ще се наслагва върху студийния запис.

Текстът е много любопитен и в него има и същински персонажи. Например, Shifty Henry е музикант от Лос Анджелис, а не нарушител. Spider Murphy и Little Joe също са музиканти, които съгласно някои не доста сигурни източници са някогашни сътрудници на Елвис. В песента се загатват и действителни неприятни момчета от това време като известната тогава незаконна тайфа „ The Purple Gang “, както и гангстерът Bugsy Siegel. В текста също по този начин има и препратки към хомосексуалните връзки сред пандизчии, поради което много от критиците се чудят по какъв начин е предходна през цензурата. В текста Елвис споделя за празненство, проведено от надзирателя, описвайки ситуацията вътре и другите персонажи пандизчии.

И един любопитен факт: Някои критици намират прилики сред „ Jailhouse Rock “ и песента „ Rock Around The Rockpile “, записана година по-рано за комедията „ The Girl Can’t Help It “. Дори се носи слух, че продуцентите на кино лентата предложили на Елвис да играе основна роля и там, само че полковник Паркър изискал за него много огромна сума, която те не могли да удовлетворят.

Песента за пръв път излиза като сингъл на 24 септември 1957 година, издадена от „ RCA “. До 21 октомври тя към този момент окупира първите позиции в Съединени американски щати, по едно и също време в общо седем от класациите на „ Билборд “ за поп, кънтри и R&B, а също и някои европейски чартове. В Съединени американски щати тя се задържа седем седмици на първа позиция в главната ранглиста. Във Англия това е първата ария, която непосредствено влиза в класацията под номер едно. През 2005 година тя отново се озовава на първото място там, като е третият сингъл, постигнал това отвън времето на първата си поява. За къс интервал сингълът продава над два милиона копия, взимайки по този метод двоен платинен документ от неотдавна учредената Асоциация на звукозаписната промишленост на Америка.

Докато снимат сцената с песента, Елвис имитира пеене, а по-късно музикалният запис е прибавен към готовите подиуми. Докато извършва „ Jailhouse Rock “, Елвис играе комплицирана поредност от танци. В киносредите е признато, че това е и най-запомнящият се миг в актьорската му кариера. Това са и първите фрагменти, снимани за целия филм на 13 май 1957 година в Кълвър Сити, Калифорния. Първоначално Елвис е неудовлетворен от хореографията на Алекс Ромеро. Затова Ромеро моли Пресли да опита личните си придвижвания. Докато танцува, една от зъбните пломби на Елвис се отчупва и парчето попада надълбоко в хранопровода му, поради което той прекарва една нощ в болница, преди фотосите да бъдат възобновени.

На 17 октомври в Мемфис, Тенеси, е и премиерата на кино лентата, който отново по модела на „ Love Me Tender “ е озаглавен с името на песента. Малко преди премиерата, Джуди Тайлър, играеща основната женска роля, умира при злополука. Елвис е толкоз унищожен, че не участва на премиерата. На осми ноември филмът е публикуван по кината из цяла Америка. Очаквано той доближава трето място в боксофиса за месеца с доходи от четири милиона $, надвишаващи четири пъти бюджета му от един милион. Отзивите на критиците са от възхваляващи до извънредно неоправдателни.

От своя страна песента е под номер 67 в 500-те най-велики песни съгласно списание „ Роулинг Стоун “, а също е и измежду 500-те най-велики рокендрол песни на Залата на славата на рокендрола. Класирана е и измежду стоте най-влиятелни песни от американското кино. И филмът, и заглавната ария, влизат в още десетки авторитетни ранглисти.

Но има и още нещо забавно. Макар през днешния ден песента да е измежду най-големите шлагери на Елвис, по това време има друга негова ария, излязла същата година, която е дори още по-популярна измежду неговите почитатели. Това е „ All Shook Up “. За нея обаче ще разкажем различен път.

Очаквано, и „ Jailhouse Rock “ се снабдява със стотици кавъри, най-популярните от които са на Ozzy Osbourne, „ ZZ Top “, „ Queen “, „ The Animals “, „ Sha-Na-Na “, Patti Smith и даже от „ Abba “, както и от Adriano Celentano. Песента е изпълнявана постоянно и в пандизите, а е била включвана и в много благотворителни акции. Тя има дълъг живот в американската известна просвета. През 70-те години малкия екран „ ABC “ пуска просветителната поредност от анимационни филми „ Schoolhouse Rock “, ползвайки за модел заглавието на песента. Парчето се отличава и с една от най-запомнящите се начални интродукции за цялата модерна музика.

Темата за празненството в пандиза продължава да се развива в музиката, като един нов сюжет предлага групата „ 10CC “ в своята „ Rubber Bullets “ от 1973 година.

Темата за Елвис остава отворена и за последващи епизоди на „ Музикална история “. И въпреки всичко „ Jailhouse Rock “ е един от най-запомнящите се шлагери, ставайки емблематична за цяла една ера.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР