За да прочистите тялото, не са ви необходими специални програми

...
За да прочистите тялото, не са ви необходими специални програми
Коментари Харесай

Как да пречистим организма - 5 вида зеле за детокс

За да прочистите тялото, не са ви нужни специфични стратегии за детоксикация или скъпи артикули, задоволително е да включите зелето в храненията си. Кръстоцветните зеленчуци съдържат антиоксиданти, глюкозинолати и индол-3-карбинол. Индолите са незаменими молекули за детоксикация на черния дроб в битката против естрогенната доминация и затова против онкологията. Освен това зелето е доста настоящо през студения сезон, защото има отхрачващо деяние.

Диетологът-диетолог Анна Безик каза пред Фокус кои типове зеле ще оказват помощ за прочистването на тялото от примеси и отрови и ще подобрят благосъстоянието.

" В зелето има доста диетични фибри, а те оказват помощ за понижаване на кръвната захар ", споделя диетологът. Ето пет кръстоцветни зеленчука, които би трябвало да участват във вашата диета, защото тези артикули имат богат хранителен състав и оказват помощ за пречистването на тялото от отрови и други нездравословни субстанции.

Бяло зеле

Бялото зеле е на ниска цена и наличен, а също и доста потребен артикул. Това зеле е с ниско наличие на калории, тъй че диетолозите постоянно го предлагат на хора с проблеми със затлъстяването. Наличието на витамин U, който задейства черния дроб, оказва помощ при лекуването на болести на стомашно-чревния тракт и дванадесетопръстника, прави този тип кръстоцветни зеленчуци изключително скъпи.

„ Бялото зеле съдържа доста витамини А, С, К, РР, витамини от група В, калий, калций, магнезий, цинк, манган, желязо, сяра и йод “, споделя Анна Безик.

Въпреки изгодите, значимо е да не прекалявате. Препоръчителната порция бяло зеле за възрастен е не повече от 150 грама. По-добре е да го употребявате през първата половина на деня, преди 17:00 часа.



Снимка: Pexels.com

Карфиол

Карфиолът е по-нежен, защото съдържа по-малко груби фибри и затова е по-лесен за асимилиране и мелене.

„ Карфиолът е богат на противовъзпалителни съединения, като бета-каротин, кафеена киселина и рутин – тези субстанции оказват помощ за понижаване на оксидативния стрес и възпалителните реакции. Карфиолът е богат и на витамини от група В, витамини С, К, РР, калий, селен, мед, манган, желязо, флуор и фосфор “, споделя диетологът.



Снимка: Pixabay

Колраби

Колраби е именуван още " северен лимон " поради високото си наличие на витамин С. Яденето на този тип зеле има позитивен резултат върху работата на храносмилателната система, черния дроб и жлъчния мехур.

" Колраби съдържа доста протеини, минерални соли и фибри. Освен това витамини В, В, В2, РР и витамин С в този зарзават са даже повече, в сравнение с в цитрусовите плодове. По отношение на количеството калций това зеле може да бъде безвредно спрямо млечните артикули “, споделя Анна Безик.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е съвършен артикул за детоксикация, неговите съставни елементи отстраняват токсините от тялото по-добре от всяко лекарство. Сярата, която е част от този тип зеле, оказва помощ за контролиране на интензивността на Helicobacter pylori, предпазвайки стомаха от нездравословното му влияние.

„ Брюкселското зеле е богато на витамин С, фибри, желязо, фосфор, калий, както и на витамини от група В, а точно В9, който е изключително потребен за бъдещите майки “, отбелязва диетологът.



Снимка: Freepik

Броколи

Броколите са водач по наличие на фибри измежду кръстоцветните зеленчуци и мощен детоксикатор. Грубите фибри оказват помощ за филтриране на тялото от отрови, холестерол, непотребна захар и даже канцерогени.

" Броколите съдържат витамин С, доста фолиева киселина и калий. По-специално, броколите са източник на сулфорафан, който е нужен на черния дроб като детоксикатор ", отбелязва специалистът.

Както към този момент стана ясно, с цел да поддържате здравето си, би трябвало единствено постоянно да консумирате елементарни съществени храни, които ще покрият недостига ви на нужните хранителни субстанции, ще оказват помощ за прочистването на тялото и ще ви предпазят от заболявания.

Превод: GlasNews.bg



Снимка: Freepik
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР