За да помогнете на организма да се адаптира към високите

...
За да помогнете на организма да се адаптира към високите
Коментари Харесай

5 съвета от медици как да понасяме жегите по-добре

За да помогнете на организма да се приспособява към високите температури, експерти поучават да коригирате хранителния си режим, да се погрижите за кръвоносните съдове и да следите за качеството на съня. А ето и какво друго предлагат:

Ограничете количеството на сладостите и подправките. Съществуват храни, които задействат потоотделянето, което така и така се усилва в жаркото време. За да не тормозите организма посредством загуба на течности, а дружно с тях и на значими субстанции, в жегите е нужно строго да контролирате използването на артикули, богати на елементарни въглехидрати, които на първо място се съдържат в сладкишите и изделията от брашно.
Освен това през този интервал е добре да се откажете и от пикантните подправки, засилвайте усета и със лимонен сок или сок от лайм.

По-малко скотски протеини и мазнини. Тези хранителни съставни елементи изискват доста сила за преправяне, а в жаркото време това води до изтощение и рухване на тонуса. Акцентът в храната би трябвало да пада върху източниците на „ леки “ протеини и фибри – риба, плодове, зеленчуци, ориз, овесени ядки, пълнозърнест самун.

Повече зелении. Употребата им чудесно тонизира в изискванията на високи температури и също така те са голям източник на витамини.

Не се отхвърляйте от солта. Заедно с потта солта и други минерали се отделят в огромно количество. Затова не е нужно да намалявате използването на сол, а и неналичието й през топлото време може да докара до понижено самочувствие.

Не преяждайте вечер. Преработването на тежка храна провокира повишение на телесната температура, което въздейства и на качеството на съня.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР