За да поддържате колата си в най-добро състояние, eдно от

...
За да поддържате колата си в най-добро състояние, eдно от
Коментари Харесай

Кои филтри в колата трябва да се сменят най-често?

За да поддържате колата си в най-хубаво положение, eдно от нещата, което постоянно се подценява, е промяната на другите филтри. С течение на времето филтрите се пълнят с парчета и престават да правят работата си дейно. Какви са тези филтри, какво вършат и какъв брой постоянно би трябвало да се сменят?



Въздушен филтър на мотора
Въздушният филтър предотвратява навлизането на прахуляк и парчета в мотора. Този филтър поддържа работата на мотора ви най -ефективно. Сроковете за промяна на въздушния филтър на варират от 24 000 км. до 72 000 км. според от марката, модела и възрастта на вашия автомобил. Добре е този филтър да се ревизира всякога, когато колата Ви минава през някаква поддръжка, да вземем за пример при всяка промяна на маслото.

  Причини за промяна на въздушния филтър:

Когато въздухът, постъпващ в мотора, е чист, сместа от гориво и въздух поддържа оптималната мощ.

Намалете разхода на гориво, като осигурите положително изгаряне. Когато въздушният филтър е запушен, изгарянето на горивото е ненапълно и води до нечист пушек от отработените.
Въздушен филтър на купето
Въздушният филтър на купето работи като преграда сред пасажерите в автомобила и външните замърсители. Този филтър почиства въздуха, постъпващ през отоплителната и охлаждащата система, като отстранява праха. Графикът му за промяна също е включен в управлението на вашия автомобил, само че би трябвало да се подменя на всеки 24 000 км. Някои издайнически признаци, че е време да промените въздушния филтър на купето, са неприятни миризми и шумове при работа на климатика.

Слабият въздушен поток е различен знак, че въздушният ви филтър в кабината може да е запушен - ще забележите, че прозорците ви стартират да се замъгляват от вътрешната страна.

Причини за промяна на филтъра в купето в точния момент:

Кабинният филтър ви разрешава да дишате чист въздух, като филтрирате бактерии, пъстър прашец и замърсяващи субстанции. Ако не сменяте постоянно филтъра на кабината си, може да забележите неприятни миризми и да имате алергични реакции (кихане, кашлица и др.)

Когато този филтър е запушен, той може отчасти да блокира въздушния поток, постъпващ в колата ви. Това може да докара до замъгляване на прозорците.

Наличието на чист кабинен филтър ще усили оптимално въздушния поток и ще удължи живота на отоплителната, вентилационната и климатичната система на вашия автомобил.
Маслен филтър
Масленият филтър отстранява примеси и парчета от маслото, което смазва мотора. Чистото масло е от значително значение за живота на вашия автомобил. Масленият филтър би трябвало да се смени дружно с маслото на колата според рекомендациите на производителя. По принцип промяната на маслото би трябвало да се прави на всеки 10000 км. за бензинов мотор и на всеки 15000 км. за дизел. Ако шофирате в рискови условия, да вземем за пример по прашни пътища или при доста високи температури, би трябвало да сменяте маслото и масления филтър по-често.

Причини за промяна на масления филтър:

Неизправният маслен филтър ще разреши на примесите да преминат през него и да забави идването на масло, което може да докара до ранно изхабяване на мотора, неприятна работа или даже щета на мотора.
Горивен филтър 
Премахва примеси като прахуляк, наслойка и песъчинки, съдържащи се в горивото. Горивният филтър пази вашите инжектори за гориво и играе основна роля за поддържане на работата и дълголетието на мотора.

Причини за промяна на горивния филтър:

При запушен филтър горивната помпа работи доста по-усилено и може да имате проблеми със стартирането на колата или да забележите неприятно ускоряване.

Поради абразивното си деяние, замърсяванията и замърсителите в горивото могат да ускорят износването, да повредят скъпи елементи и даже да причинят щета на горивната помпа и инжектора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР