За да поддържаме здрав имунитет през цялата година и особено ...

За да поддържаме здрав имунитет през цялата година и особено

Топ 5 витамина и минерала за силна имунна система

За да поддържаме здрав имунитет през цялата година и изключително в сезона на настинките и грипа, знаем, че би трябвало да се храним здравословно и разнообразно, да спортуваме постоянно и да не позволяваме недостиг на витамини и минерали.

Витамин С е един от най-значимите за имунитета, както и витамин Е, желязото. Вижте още 5 топ витамина и минерала, от които тялото се нуждае. Внимание! Преди банкет на питателни добавки се допитайте до доктор.

Витамин А

Съдържа се в аленото месо, моркови, тиква, яйца, мляко, спанак, зеле кейл, риба и други потребни храни. Според учени, един от най-ранните признаци на цяр недостиг на витамин А е намалената дарба на организма за битка с инфекциите, изключително с респираторните. Витаминът спомага и за поддържане и подсилване на зрението, репродукцията, растежа на костите. Нашето тяло не може да го синтезира, по тази причина е значимо да си го набавим, консумирайки храни, богати на него.

За витамин А е прочуто, че укрепва както вродената, по този начин и адаптивната имунна система на организма. Вроденият имунен отговор пази кожата, очите, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, репродуктивните органи. Докато адаптивната имунна система създава антитела, които атакуват патогените.

Витамин D

Знаете ли, че той действа в организма освен като витамин, само че и като хормон? Въпреки че съединяваме витамин D със здравето на костите, зъбите, намаления риск от меланхолия, метаболизма, той играе решаваща функция и за подсилване на нашите вродени и адаптивни имунни отговори. Витаминът подава сигнал на организма за основаване на имуноукрепващи съединения, като антимикробни протеини, виновни за предпазването на организма от заболяване.

Знаем, че излагайки се постоянно на слънчеви лъчи, ние оказваме помощ на тялото си да синтезира витамин D, само че също по този начин е значимо да прибавим в менюто си и храни, които са богати на него, като млечни артикули, гъби, риба, морски блага и други.

Цинк

е главен минерал, от който тялото ни се нуждае, изключително в сезона на настинките и грипа. Според редица проучвания е доста значимо да консумираме всеки ден храни, които са богати на този минерал, защото тялото ни няма способността да го съхранява. Цинкът подкрепя мозъчната функционалност, поддържа хормоналните равнища, синтезира ДНК и протеини, укрепва имунната система, само че също по този начин е и кофактор за към 300 ензима в тялото.

Антивирусните свойства на цинка могат да оказват помощ на организма да се бори с вирусни инфекции. Полезни питателни източници на минерала са тиквено семе, нахут, кашу, говеждо месо, морски блага и други.

Витамин В6

Много значим който е от голяма важност за имунната функционалност на организма и е нужен за повече от 100 ензимни реакции, участващи в метаболизма. Витамин B6 е от особена значимост и по време на бременност, както и за поддържане на мускулния тонус и други. Храни, които са богати на него са риба звук, банани, нахут, гъби шиитаке, птиче месо.

Селен

Един от най-значимите антиоксиданти за потребностите на тялото. Селенът спомага за елиминирането на свободните радикали, които са обвързвани със болести, като рак, сърдечни казуси, възпаления, прибързано стареене и други. Селенът благоприятства функционалността на щитовидната жлеза, укрепва имунитета, като прави по-резистентен организма към заболявания. Храни, които са богати на селен са говеждо месо, орехи, бразилски орех, пуешко месо и други.

Източник: az-jenata.bg