За да поддържаме мрежата от висши училища и да имаме

...
За да поддържаме мрежата от висши училища и да имаме
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Трябва да инвестираме в млади преподаватели във висшите училища

За да поддържаме мрежата от висши учебни заведения и да имаме положително обучение, би трябвало да влагаме в млади преподаватели във висшите образователни заведения. По Оперативната стратегия "Наука и обучение за образован напредък " ще стартира национална стратегия, с която ще се подтикват университетите да разработят политики за развиване на преподавателите си.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заключителната среща по плана "Иновативни принадлежности за възстановяване уменията на преподавателите във висшите учебни заведения за повишение качеството на висшето обучение в България " /BGTITHE/ по програмата "Еразъм + ", заяви пресцентърът на МОН. Министър Вълчев е допълнил, че тематиката за развиването на преподавателите във висшите учебни заведения е от извънредно значение за обществото, тъй като в идващите години се чака да има дефицит на експерти в разнообразни области, в това число и на преподаватели. "Трябва да фокусираме политиките си върху развиването на нужните умения у преподавателите, с цел да бъдат по-подготвени ", е декларирал министър Вълчев.

Той е показал, че е належащо да има и вътрешни политики в самите университети за подготовка и поощряване на положителните преподаватели. Те от своя страна би трябвало да употребяват новаторски подходи, с които да стимулират студентите да развиват най-важното умеене за учене през целия живот и да ги предизвикат да развиват креативните си умения.

В рамките на форума са били разисквани новите цели на Европейското пространство за висше обучение и резултатите, реализирани по плана BGTITHE. В срещата са взели участие ректори на университети, преподаватели, студенти и специалисти в региона на образованието.

Проектът BGTITHE се извършва от екип специалисти от Министерството на образованието и науката в партньорство с специалисти от Центъра за развиване на човешките запаси и петима национални болонски специалисти. В рамките на плана е изработен разбор на потреблението на новаторски способи на преподаване в България. Успешните практики в преподаването и ученето са систематизирани и публикувани измежду висшите учебни заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР