За да няма грешки, НАП пусна готовите данъчни декларации За

...
За да няма грешки, НАП пусна готовите данъчни декларации За
Коментари Харесай

Плащаш данъка до 31 март, получаваш 5% отстъпка

За да няма неточности, Национална агенция за приходите пусна готовите данъчни заявления
За да понижи грешките, които  хората вършат, когато попълнят данъчните си заявления, приходната организация пусна в четвъртък на уеб страницата си подготвени, попълнени документи. Това тя прави от няколко години.

Най-често хората бъркат с избора на приложения, в които погрешно вписват приходи, бъркат и при последователността на попълване и изчисление на налога. Някои от тези фалове се глобяват с санкции до 500 лева

Всеки, който има ПИК -  персонален идентификационен код, или КЕП - дипломиран електронен автограф, може да влезе на уеб страницата на Национална агенция за приходите и да извади своята данъчна декларация.

В нея автоматизирано са въведени данните за получените от него  доходи за предходната година - заплати, възнаграждения, наеми, дотации и така нататък Те са изпратени до приходната организация от работодателите, които са ги изплатили. При данъчните има данни и за помощите от фонд “Земеделие ”, както и сумите от наложени платежи от продажби в интернет. Описани са и възможни покупко-продажби за продажба на коли. Данъчните вписват и удръжките за пенсия и здраве, както и употребените посредством шеф данъчни облекчения, като да вземем за пример отстъпките за деца.

Ако някой има приходи, отвън вписаните, да вземем за пример от чужбина, или желае да разгласи облаги или завещание за над 5000 лева, които не се таксуват, само че могат да бъдат декларирани, той би трябвало самичък да добави тези свои приходи в декларацията. След като прегледа данните в нея, остава единствено тя да бъде доказана и да бъде изпратена в приходната организация.

Данъчната акция към този момент стартира, само че попълнените заявления, както всяка година, стават налични след 3 март, защото се изчакват данните от всички работодатели. Крайният период за обявление и заплащане на данъка тази година е 2 май, защото избраният по закон ден - 30 април, е почивен ден.

Всеки, който подаде годишните си заявления по електронен път до 31 март, употребява 5%  отстъпка от сумата, само че не повече от 500 лв. от налога за довнасяне. Има обаче две условия за “бонуса ” - да няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията и към същата дата да е платил цялостния размер на задължението си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР