За да навлязат наистина добри кадри в пазара на труда,

...
За да навлязат наистина добри кадри в пазара на труда,
Коментари Харесай

Осигурява ли адекватни кадри образованието за пазара на труда?

За да навлязат в действителност положителни фрагменти в пазара на труда, е належащо да се промени образованието, да се изхвърлят от него всевъзможни остатъци от времето на социализма. Иначе при тази ниска раждаемост, която имаме, е изцяло обикновено скоро да стартираме да си внасяме работна ръка от чужбина. Такова мнение изрази предприемачът Светлин Наков в утринния блок на Нова телевизия.

,,Не мога да кажа, че старите специалности изчезват, просто технологиите се развиват и на процедура към този момент няма потребност от човешка ръка и механичната работа е по-малко. Професиите на бъдещето пораждат всеки ден и точно това става със старите специалности - те не изчезват, а се трансформират'', обясни предприемачът.

По думите му в региона на IT технологиите търсенето все по този начин остава по-голямо от предлагането.

,,На първо място е доста значимо да си зададем въпроса каква ще бъде визията, какво ще бъде мисленето. Трябва да мислим по-пазарно, да се основат нужните условия за това в образованието. Като цяло би трябвало да променим метода, по който се преподава, защото един преподавател не може да дава всички решения на всички въпроси'', означи по тематиката и другият бизнесмен в студиото Милена Стойчева.

,,Днес би трябвало да разполагаме с един избран набор от съществени цифрови умения, с цел да упражняваме дадена специалност. Налага се по-голяма цифровата подготвеност, тъй като да знаеш езика на дигиталността ще бъде належащо в бъдещето. Разбира се, изключително значими ще бъдат и креативните умения, мощното въображение и това да бъдеш комуникативен'', разяснява Стойчева какви биха били характерностите за специалностите на бъдещето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР