За да намали задръстванията в планината, правителството на префектура Яманаши,

...
За да намали задръстванията в планината, правителството на префектура Яманаши,
Коментари Харесай

Фуджи въвежда таван и такса за посетителите, за да се справи с пренаселеността

За да понижи тапите в планината, държавното управление на префектура Яманаши, която ръководи Фуджи, гласоподава тази седмица да събира такса от 2000 йени (13 долара) за всеки изкачващ се отсега нататък
Планината Фуджи, обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО и знак на Япония, вкарва нови правила за посетителите и катерачите на фона на опасенията за претъпканост, написа CNN.

Сред проблемите, които тормозят известния японски обект, са тапите от хора, подножието на планината, затрупано с отпадъци, и неуместно облечените туристи - някои от тях се пробват да изкачат върха със сандали.

За да понижи тапите в планината, държавното управление на префектура Яманаши, която ръководи Фуджи, гласоподава тази седмица да събира такса от 2000 йени (13 долара) за всеки изкачващ се отсега нататък.

" Като насърчаваме широкообхватните ограничения за сигурност при изкачването на планината, ние ще подсигуряваме, че Фуджи, която е международно благосъстояние, ще бъде предадена на бъдещите генерации ", съобщи Кутаро Нагасаки, шеф на префектура Яманаши.

" За да възродим обичайното нанагорнище от подножието на планината, ще придобием подробна визия за културата Фуджи-ко и Оши, които са поддържали поклонението на Фуджи. Стремим се да свържем тези култури с това планинско катерене, защото то се корени в културните полезности на религията. "
 iStock by Getty Images/Guliver Photos
Тошиаки Касаи от отдела за международното завещание на префектура Яманаши за Фуджи декларира пред CNN, че локалната префектура също ще наложи дневен предел от 4000 катерачи.

Освен това ще има нови водачи, които ще се грижат за сигурността по и към пътеките. Те ще осведомят туристите, когато нарушават етикета в планината, като да вземем за пример спане край пътеката, палене на огън или носене на неуместно облекло.

Въпреки че Касаи не употребява термина " свръхтуризъм ", през последните години стана ясно, че многочислените туристи  основават проблеми на 3776-метровата планина.

Според данни на префектурата, пет милиона души са изкачили Фуджи през 2019 година, което е растеж с три милиона по отношение на 2012 година

" Свръхтуризмът - и всички последици от него, като отпадък, възходящи излъчвания на CO2 и безразсъдни туристи, е най-големият проблем, пред който е изправен Фуджи ", съобщи Масатаке Изуми, чиновник на държавното управление на префектура Яманаши, пред CNN Travel предходната година.

През 2023 година доброволец на име Томойо Такахаши споделя пред CNN, че ще желае от посетителите непринудено да платят 1000 йени (7.50 долара) за поддръжка на планината.

" Не всеки заплаща 1000 йени и това ме натъжава. Трябва да има доста по-висока наложителна входна такса, тъй че да идват единствено гости, които в действителност ценят наследството на планината ", споделя тя тогава.
Главоболията на японския туризъм
Свръхтуризмът се трансформира в по-голям проблем в Япония, откакто страната се отвори още веднъж за гости след пандемията.

В Киото локалните поданици в историческия квартал Гион показаха загрижеността си от туристите, които се стичат там, с цел да снимат и от време на време тормозят гейшите, живеещи и работещи на мястото, спечелвайки си прозвището " гейша папарак ".

Въпреки че градът е сложил знаци и плакати, призоваващи посетителите да не снимат гейши, някои локални поданици декларират пред CNN Travel, че това не е задоволително. Предложение на кварталния съвет желае издаването на санкции или билети.

Засегнат е и град Хацукаичи в префектура Хирошима в Югозападна Япония. В дребното градче се намира известната оранжева врата " плаващо светилище " q която е част от 1400-годишен шинтоистки комплекс.

През октомври 2023 година градът стартира да събира такса от 100 йени (33 цента) на клиент в светилището. Парите от " туристическия налог " отиват за поддържане на обекта и неговата инфраструктура.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР