За да можем сега да говорим, че 17,5 милиарда куб.

...
За да можем сега да говорим, че 17,5 милиарда куб.
Коментари Харесай

Петкова: Твърденията на правителството за липса на алтернативни доставки на газ са инсинуации

„ За да можем в този момент да приказваме, че 17,5 милиарда куб. м газ годишно можем да доставим по реверсивната връзка от Турция към България. За да можем да приказваме, че можем да доставим газ от връзката Кулата-Сидирокастро – това е въпрос на доста работа “, съобщи пред БТВ някогашният енергиен министър Теменужка Петкова.

„ През 2017 година ние подменихме цялата инфраструктура във връзка с компресорните станции и на директната връзка с Турция, и на връзката с Гърция, което даде опция тези връзки да станат диверсивни и да обърнем потока “, акцентира тя.

Петкова прикани ръководещите да се върнат обратно във времето и да видят от кой момент в действителност стартира този развой. Тя дефинира техните изказвания за липса на диверсификация като клевети и демонстрират „ безпомощността и некомпетентността на това държавно управление “.

„ Това, което се случи през последните дни, е проява на цялостна управническа, експертна и политическа отпадналост на това държавно управление. То показва безспорна неспособност да се оправя с всевъзможни спешни обстановки “, съобщи още някогашният енергиен министър.

По думите ѝ е извънредно значимо да се разбере за какво държавното управление, откакто е било наясно, че ще се случи това, не е отишло в Народното събрание, с цел да разиска въпросите с енергийната сигурност на страната.

„ Те нарушиха Закона за енергетиката, където се споделя, че държавната политика в енергетиката се дефинира от Народното събрание и от Министерския съвет “, сподели още Теменужка Петкова.

По думите ѝ те разчистват пътя на медиаторите при доставките на природен газ за България. Петкова напомни, че първият интерконектор, който е сред България и Румъния, е издигнат точно от държавното управление на Борисов през ноември 2016 година

„ То е направило допустима и реализацията на интерконектора Гърция-България. Този план беше комплициран в ъгъла и никой нямаше желание да го развива. Ние направихме всичко допустимо за този план. Той трябваше да бъде подготвен до 31 декември 2021 година “, акцентира тя.

„ Това държавно управление и двете служебни на президента Радев демонстрираха безусловно безконтролно отношение към този развой и не приключиха плана в период “, съобщи някогашният енергиен министър.

„ Проведени са две публични поръчки и са определени две гръцки компании – едната за доставка на тръби, а другата да извърши строителството. Настъпи рецесията с ковид и те нямаха опция да дойдат в България и да извършат своите действия, което забави този развой “, посочи още Петкова.

По думите ѝ интерконекторът Гърция-България е основен план за България.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР