За да може Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
За да може Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Работна група ще решава как да се върнат надвзетите пари след поевтиняването на газа

За да може Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да излезе с решение за изменени цени за минал интервал, е належащо да бъде изменен Законът за енергетиката. Това сподели ръководителят на регулатора Иван Иванов по време на днешното съвещание на парламентарната енергийна комисия, представен от Българска телеграфна агенция. В момента, в който бъде призната смяната от Народното събрание в закона, тогава КЕВР ще прегледа 8 заявки за цени, които би трябвало да постъпят от " Булгаргаз " за месеците от август 2019 година до 31 март 2020 година, разгласи той.

Това се постанова откакто на 3 март бе оповестено, че е подписано съглашение сред " Булгаргаз " и " Газпром ", с което със задна дата от август 2019 година с над 40% се понижават доставните цени на съветския природен газ за България. С това изникна въпросът по какъв начин ще бъдат обезщетени всички ползватели по веригата - от промишлеността през топлофикациите и техните клиенти до семействата на газ. Преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев позволи, че с цел да се уреди въпросът по цялата верига ще се наложи да се създадат законодателни промени. Повече от него вижте тук.

На месечна база би трябвало да се дефинира цената на природния газ по новия контракт и ще би трябвало да се откри каква е разликата по отношение на цената, по която " Булгаргаз " е доставял в съответния интервал на потребителите, изясни през днешния ден Иванов. Допълни, че това не значи, че понижението на цената ще е в границите на 40.3 % колкото е понижението в доставната цена на газа до България.

През миналата година тази разлика е била доста по-малко, тъй като внезапното понижение на цената на природния газ е зародила през последните два месеца. Тогава суровият нефт от към 70 $ за барел е станал малко над 51, уточни Иванов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предложи да се сътвори работна група, която да се заеме с зародилия проблем. " Не сме имали алтернатива да получаваме нещо с ретроактивно деяние ", посочи тя. По думите й би трябвало да се направи разбор на обстановката, като задачата е да няма несъгласие с други нормативни актове.

Иван Иванов сподели, че ще се включи в тази работна група. Според него проблемите са в две елементи - по какъв начин да се вземе ценовото решение за бъдеще и по какъв начин да бъдат възобновени надвзетите суми на българските консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР