За да може Главната инспекция по труда (ГИТ) да изпълнява

...
За да може Главната инспекция по труда (ГИТ) да изпълнява
Коментари Харесай

Петков оправда решението за заплатите с липса на пари и кадри

За да може Главната ревизия по труда (ГИТ) да извършва тази нова неприсъща, характерна функционалност тя би трябвало да разполага с спомагателен бюджет и щат, в това число и да покрива разноските по тези производства.
Това сподели пред публицисти общественият министър Бисер Петков във връзка инициираните от омбудсмана Мая Манолова промени в Кодекса на труда, които по-рано през днешния ден (29 ноември) оставиха стотици служащи без опция да получат парите си.
„ Днес в обществената комисия се гледаха промени в Търговския закон. Предложението беше Главната ревизия по труда да има право да инициира произвеждане по неплатежоспособност, в случаите, в които работодатели не са платили работни заплати “, уточни той.
„ Това е ново предложение, направено от омбудсмана, в процеса на разискване на законопроекта “, разяснява министърът.
„ Това, което народните представители предложиха и беше подкрепено от мен е, да има време ГИТ да построи потенциал за това, което допуска личен състав с други умения. Не става дума за трудови инспектори, а за подготовка на доказателства, с които ще бъде подсилен искът от съда. За да получат служащите заплатите си тези искове би трябвало да бъдат добре подплатени с доказателства “, съобщи Бисер Петков.
„ Отговорният метод за всяка нова отговорност е да бъдеш квалифициран за нея. Не мога да приема, че това се прави на комфорта на ГИТ “, посочи той. „ Напротив ГИТ и до момента извършва контролните си функционалности и с помощта на напъните й от началото на годината са платени 14 млн. лв. забавени заплати на служащи “, съобщи общественият министър.
„ Предстои законопроектът да бъде гласуван в пленарна зала. От волята на депутатите ще зависи крайния вид на закона “, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР