За да може да продължи да живее една традиция, тя

...
За да може да продължи да живее една традиция, тя
Коментари Харесай

Художникът Рафаела Рафаелова: Магията на шевицата сбъдва желания

За да може да продължи да живее една традиция, тя би трябвало да се променя, тъй че да бъде добре призната от съвремието и да я съобщи нататък, с цел да не се изгуби. Това сподели в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “ художникът Рафаела Рафаелова.

" Има неща, които няма по какъв начин да разберем, в случай че не се трансформират. Но пък с цел да запазим, би трябвало да ги променяме и развиваме. Точно поради това виртуалната действителност е доста добра концепция да пресъздадем шевицата на нашия век по какъв начин би изглеждала и по какъв начин виртуалната действителност би помогнала на това хората да схванат по-добре шевицата и изобщо традициите. “  

По думите й има огромна разлика сред виртуална и действителна среда, като виртуалната действителност по-добре демонстрира това, което стои зад платното. " Това, което заключва шевицата зад себе си и не е видно за окото, може да е видно във виртуалната действителност, “ счита още тя.

Съвременното преобразяване на българската шевица може да бъде и в татуировки, като Рафаела Рафаелова описа за знаците, запазили се още от антични времена при славянските нации, които се трансферират и в шевицата на облеклото, само че преди този момент се носят като татуировки, и то основно на дами. Основните знаци като кръст, ромб, квадрати, които играят базисна роля в шевиците, са тръгнали от знаци с апотропейна функционалност още от антични времена. " Бродирането на шевиците е едно наричане, една образна магия, като в облеклата с тях са вплетени разнообразни стремежи и пожелания, всяко от които значи съответни неща “, изясни още тя.

Като учител в Националната художествена академия художникът показа, че желае да научи младежите на главните неща, които обогатяват човек от културна позиция. " Трябва да знаем какво значи носията, какво значи комбинацията на тези дрехи и главните знаци, които се срещат в шевиците. “ По думите й остарялата българска дреха има място и в съвременността, в случай че задоволително добре се трансформира, тъй че да дава отговор на новото време. " Така че трансформирането й е запазването на една традиция жива. “   

Рафаела Рафаелова дружно с дизайнера Катерина Малаганска създава и състезателен бранд, наименуван " Корен “, чиято концепция е посредством облеклата да даде опция на младежите да опознаят българските герои и митични същества. " Започнахме да проучваме кукера, да разбираме повече неща и да си представяме по какъв начин би могъл да помогне на спортуващите хора със мощ, с мощност, с мотивация. “ Според нея е добре българите да познават освен американските комикс герои, само че и обичайните български герои, като те даже са създали комикс по въпроса, в който кукерът печели несъмнено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР