За да излезе ДАБ със становище за отказ на статут

...
За да излезе ДАБ със становище за отказ на статут
Коментари Харесай

Мариана Тошева – председател на ДАБ: Центровете за бежанци са запълнени на 74%

За да излезе ДАБ със мнение за отвод на статут на емигрант и филантропична протекция за някой чужденец, те са разискали всички обстоятелства и условия и не са разкрили материално-правни предпоставки за това, т.е. задоволително учредения. Това сподели ръководителят на ДАБ Мариана Тошева в предаването „ Тази събота " по бТВ.

8 са руснаците, получили бежански статут през актуалната година, а на подобен 59 е отхвърлен. От началото на въоръжения спор в Украйна има 229 подадени молби за протекция от съветски жители. Към момента в процедура са 127. Има 119 отхвърли по молбите и 17 позитивни решения, от които 7 претендента са с филантропичен статут, а 10 - с бежански. „ Това, че ДАБ е постановила отвод, не значи, че би трябвало да изоставен страната. Има две инстанции, на които може да се прегледат техните тъжби против решение на ДАБ. Това са две самостоятелни правосъдни инстанции, които могат да потвърдят решението на ДАБ или да го отхвърлят ", изясни Мариана Тошева.

Вторичните придвижвания на бежанците в България са факт, призна тя. „ При нас се прави инспекция всяка вечер и всяка заран и постоянно в някои от центровете, изключително в огромните ни центрове в Харманли или в София, всяка заран или вечер се откриват отпътували. На последната инспекция, която ми рапортуваха в петък сутринта, от центъра ни във „ Военна рампа " 12 индивида не бяха открити. В Харманли от време на време имаме 20 индивида неоткрити, т.е. една цифра от най-малко 50 индивида за денонощие не се завръщат в центъра. Как и къде те се движат - нямаме визия. Трафикът продължава, за жалост. Виждаме, че сътрудниците от Министерство на вътрешните работи поставят извънредно големи старания да се стопира този трафик ", съобщи Тошева.

В момента центровете са запълнени на 74%. В шестте центъра има настанени общо 2651 лица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР