За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част

...
За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част
Коментари Харесай

Д-р Болтаджиев: За да излекуваме системата, трябват коренни реформи

„ За да излекуваме системата, трябват коренни промени. Тя е част от страната и тя се пропи с корупция. В опазването на здравето трябват радикални ограничения. Трябва напълно промяна в системата. Трябва демонополизация на НЗОК “. Това съобщи пред БНР ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Николай Болтаджиев.

Според него би трябвало да се увеличи междинната дълготрайност на живот, а смъртността да падне, за което е нужна коренна промяна

„ На първо място сме по детска смъртност в Европа – 2 пъти по-висока от междинната за Европа. Всяка година имаме негативен приръст над 50 хиляди души, т.е. ние се топим. Имаме най-ниска дълготрайност на живот в Европа. Имаме най-висока смъртност от лечими болести в Европа, което приказва за нашата доста неприятна система, неприятна медицина. Това е знак за лечебното опазване на здравето. Общественото здраве ни е на доста ниско равнище – ние сме на най-ниското в Европа. Там би трябвало да се намеси страната, тъй като публичното здраве касае всички “, разяснява той.

По думите му индивидът липсва в системата. „ В системата всичко си върви по документи, а индивидът е някъде настрана “, съобщи доктор Болтаджиев.

Той акцентира, че в последните години системата върви в посока на свръхрегулации.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР