За да имаме положителен резултат за Шенген, роля играят много

...
За да имаме положителен резултат за Шенген, роля играят много
Коментари Харесай

Премиерът Денков за Шенген: Парламентът имаше ключова роля за вдигането на ветото на Нидерландия

За да имаме позитивен резултат за Шенген, роля играят доста институции. Специално наблягам ролята на Народното събрание, което одобри редица закони, чакани от години, и които бяха свързани с упованията на Нидерландия и на Европейската комисия за определяне на върховенството на правото в България. Подчертавам още веднъж ролята на Народно събрание и на партиите, които поддържаха тези закони, защото без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия. Това съобщи министър председателят акад. пред медии.

Той посочи, че досега дата, обвързвана с приемането ни по сухопътни граници, не е конкретизирана с Румъния, Австрия или Европейска комисия. „ Австрия е поела ангажимент да продължат диалозите с двете страни за това по кое време да се одобряват и по сухопътните граници. Не е имало хрумвания или разискване за делене на България и Румъния при тези договаряния. ”

„ Австрия има действителен проблем. Наскоро излезе статистика, показваща, че Австрия е номер едно в отрицателна ранглиста за брой регистрирани в Австрия противозаконни мигранти на глава от популацията. Страната не е гранична, т.е. те идват от други гранични страни. За страдание, България се появява в тази обща картина. Знаем, че в хода на договарянията Австрия оказва помощ на България и на други гранични страни, настоявайки Европейска комисия да се подкрепи с финансови средства и с механически средства. Интересът на Австрия съответствува с този на България за подсилване на границите ”, добави той.

„ Влизането в зоната Шенген е преди всичко достъп до информация и достъп до процедури, които се ползват. Това е двуетапно, само че входът в тази осведомителна система, и доверието, което получаваме в този момент, ще се осъществя в този момент с отварянето на морските и въздушни граници.Ако няма изненади, идващият стадий би трябвало да последва първия. И Австрия е влизала в две етапи, сходно на тези в този момент, които се разискват за България ”, сподели още министър-председателят.

По отношение сухопътните граници той посочи: „ Наблюдаваме, че сред доста страни в Европа има доста засилен надзор. Австрия дава постоянно образец с контрола по границата сред нея и Германия. Не се планува облекчение на сухопътните граници сред България и Румъния. Обратното – Австрия желае акуратен надзор точно там, да се види, че филтърът работи добре, с цел да не минават мигранти оттова. ”

„ Единственото, което Австрия е дефинирала, е България да извършва отговорностите от Дъблинския контракт, няма спомагателни условия. Притеснението за Австрия е, че към 75% от бежанците, които се появяват в страната, не са регистрирани преди този момент. Не е обсъждано какъв брой мигранти може да одобряваме назад. Обсъдено е да си съблюдаваме отговорностите да записваме мигрантите по надлежния ред, което условие към този момент си имаме ”, акцентира Денков.

Той разяснява и изявлението на Петър Волгин пред съветската телевизия “Русия 1 ”, снимано в София: „ До тази преживелица съветската журналистка няма аргументи за налагане на ограничавания. Сега ще разгледаме деликатно дали това, което е направила, излиза отвън рамките. Проблем за мен е един публицист в българска обществена медия да се изявява като представител на елементарните хора пред непозната медия. Той е публицист в БНР, това не е образец. ”

В края министър председателят се обърна към медиите, с цел да благодари за съдействието и рецензиите към ръководещите. „ Вярвам, че споделяме обща цел и тя е да отворим вратата на истината. ”

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР