За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и

...
За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и
Коментари Харесай

Чист въздух ще има само с политическа воля и консенсус, смята министър Димов

" За да имаме по-чист въздух е нужен политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни ограничения. Конкретни резултати могат да бъдат реализирани единствено със взаимни дейности на всички институции на национално и локално равнище ". Това е споделил министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка полученото през днешния ден публично уведомително писмо от Европейската комисия, с което приканва България да извърши напълно решението на Съда на Европейски Съюз от 5 април 2017 година, оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

Съдът е открил, че България е нарушила отговорностите си според Директивата за качеството на въздуха, като не съблюдава условията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици в атмосферния въздух.

По думите на министър Димов общините са тези, които имат задължението за реализиране на нормите за качество на атмосферния въздух, само че огромна част от тях към момента не припознават този проблем. " От основно значение е той да се припознае и като народен и в решаването му да бъдат въвлечени всички виновни институции с ясното схващане, че без взаимни, поредни и съгласувани старания няма да успеем да се оправим ", е призовал министърът.



От Министерство на околната среда и водите напомнят, че за България условието за реализиране на нормите е било сложено още с приемането на страната като пълновръстен член на Европейски Съюз през 2007 година
 
През 2010 година страната ни е била първата, против която Европейската комисия стартира наказателна процедура.-->
 
На 5 април 2017 година Съдът на Европейски Съюз е постановил решение против България за неспазване на нормите за фини прахови частици. С полученото на 8 ноември тази година публично уведомително писмо Европейска комисия придвижва процедурата против България на идващ стадий, като към момента не се пристъпва към налагане на финансови наказания против страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР