За да имаме евтини горива, рафинерията трябва да работи. Тази

...
За да имаме евтини горива, рафинерията трябва да работи. Тази
Коментари Харесай

Енергийният министър: При национализация на рафинерията, Русия може да спре да доставя

За да имаме евтини горива, рафинерията би трябвало да работи. Тази теза отбрани в студиото на Нова телевизия енергийният министър Росен Христов. Именно единодушие по това е реализирано в диалозите със самата компания " Лукойл ", като Христов посочи това, което никой до този миг не е съумял да направи - да убеди компанията, че е по-добре да заявява облагата си у нас и да заплаща налозите си у нас. " Те ще си заплащат налозите, в случай че имат облага, а ще имат облага, в случай че работят. Ние ги убедихме с договаряния. Показахме им финансови разбори и преимуществата от това. Никой не го беше направил преди този момент ", уточни Росен Христов.

Срокът за експорт на петролни артикули, който през вчерашния ден с решението на държавното управление за въвеждане на дерогацията бе даден на " Лукойл " е за в същото време да се търси по-комплексно решение.

Правителството няма формален отговор от Европейската комисия, в последна сметка може ли рафинерията да изнася при наложено ембарго и дерогация за нас. Росен Христов и сътрудника му Христо Алексиев не престават да го чакат, макар отправените няколко пъти предизвестия от страна на представители на Европейска комисия.

" Нашата концепция не е да изнасяме съветски петролни артикули, а да задоволяваме вътрешния пазар. Нашата концепция е да задържим това състояние - това обаче е краткотрайна обстановка ", призна Росен Христов и изясни, че Европейски Съюз и сега купува артикули с съветски източник от Турция. Въпросът е за какво Европейски Съюз желае да купува от Турция, а не от България, попита Росен Христов и увери, че държавното управление пази напълно националния интерес.

Росен Христов е разговарял и с италианските си сътрудници по въпроса са възможна национализация на рафинерията в Бургас като проект Б с влизане на страната в ръководството на рафинерията. " Въпросът е, че Италия може да доставя петрол от всякъде, а ние не. Ако ние национализираме, съветската страна може да спре доставките на нефт. Никаква гаранция нямаме за това ", изясни Росен Христов и добави, че сега танкери не минават през Босфора.

Припомняме, че през вчерашния ден в Народното събрание и Движение за права и свободи, и Демократична България оповестиха, че внасят законови оферти във връзка с работата на " Лукойл " у нас.

Росен Христов работи по въпроса като опция за обновяване на плана Александруполис - Бургас, което би ни разрешило по директен път да зареждаме рафинерията с неруски нефт.

Росен Христов не чака цената на бензина в понеделник, когато влиза в действие ембаргото, да скочи високо. Запазването на отстъпките от 25 стотинки за гориво зависи от Народното събрание, а не от държавното управление. Целта на държавното управление е горивата да са налични, това е в полза на всички, изясни Росен Христов и добави, че се пробват да разработят обществено обективна стратегия за подкрепяне, само че това не е толкоз елементарно. За небитовите консуматори държавното управление се пробва да " привърже " обезщетенията към европейската инструкция, например с вложения във ВЕИ, или ползване в нощните часове.

Природният газ за първите месеци на 2023 година е обезпечен, нямаме проблем с доставките, а с неговата цена. Прогнозите световно са за задържане на цените от равнищата на декември месец - 140 - 150 евро.

Меморандумът с Gemcorp към този момент е преустановен дефинитивно, стана ясно от думите на Росен Христов. Припомняме, че единствено преди няколко дни пред депутатите той съобщи, че не е получен отговор от третата компания - IP3, която е страна по меморандума. Днес Христов съобщи, че е получил отговор и от двете страни. Това, което продължава да го тормози, че е има уговорка със период на годност две години, в това число и тази за арбитраж.

Другото, което е притеснително - възможния достъп до сензитивна информация. Отново разнообразни бяха думите на Русен Христов четири дни по-късно. Днес той съобщи, че е взета информация от " Мини Марица Изток " и " Булгаргаз ", които са обекти от националната сигурност - пред депутатите преди няколко дни изказванието на Христов бе, че е изработен опит да се получи информация от " Мини Марица ", само че такава не е била предоставена. В момента ДАНС ревизират каква информация е добита, приключи Росен Христов изявлението си през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР