За да има познания, човек трябва да им упорство и

...
За да има познания, човек трябва да им упорство и
Коментари Харесай

Учителка от Варна получи награда „Константин Величков” за работата ѝ с даровити деца

За да има знания, човек би трябвало да им твърдоглавие и гений. Но с цел да дадеш това знание на други, да ги накараш те да реализират резултати, да ти повярват, трябват сърце и отдаденост на специалността. Виждам, че ние сме обучили, с помощта на предишни будители, учители, които движат българската просветителна система към положително бъдеще.

С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов приветства носителите на премията „ Константин Величков ”, която годишно се връчва по случай Деня на националните будители.

Наградата се дава за принос в работата с възпитаници с изявени способности, с деца и възпитаници с проблематично държание, за развиването на качествата и компетентностите в региона на науките, технологиите, изкуствата, спорта, световното, гражданското и здравното обучение, в придобиване на умения за водачество и за потребление на музеите за просветителна среда.

За работа с деца с изявени способности бе отличена Р осица Русева, старши преподавател по осведомителни технологии в МГ „ Д-р Петър Берон “ във Варна .

През последните четири години тя е в основата на високите достижения на тима на гимназията. Учениците ѝ се показват ослепително на национални и интернационалните надпревари и олимпиади по филология. Те са лауреати на националната олимпиади, както и вземат участие в националния тим.

Йовка Милушева, старши преподавател по математика в ППМГ „ Акад. Н. Обрешков “ в Бургас , получи отличие за подготовката на тимовете на гимназията и на България за присъединяване в голям брой интернационалните прояви. Само за последните 3 години нейни възпитаници са спечелили над 50 самостоятелни и отборни медала, купи и грамоти от национални и интернационалните математически надпревари, състезания и олимпиади. Нейни възпитаници се образоват в университетите в Станфорд, Хюстън, Манчестър, Айндховен и други, а други са основатели на надпревари като „ Burgas Challenge “, създатели на планове, от които се интересува НАСА, създатели на задания за надпревари по математика и други

За достижения в работата с деца и възпитаници за превъзмогване на проблематично държание премия получи Мариана Пенчева, педагогичен консултант в ОУ „ Петко Славейков “ във Велико Търново . Тя е ръководител на екипа за обсег в учебно заведение, организира поредна и целенасочена работа за задържането на учениците в системата на учебното обучение. Г-жа Пенчева работи в партньорство с родители, както и с другите институции за предварителна защита на издевателството и насилието. През 2021 година тя основава на практика инструмент за справяне с проблематичното държание „ Училище за положителни деца ”, в което учениците влизат в ролята на обучители на своите връстници и ги учат на етикет, положителни маниери, приемливост.

В тази категория наградата е и за Валентина Костадинова-Дамянова, старши преподавател по изобразително изкуство в III ОУ „ Петко Славейков “ в Търговище. Там 70% от учениците са от уязвими групи и етнически малцинства. Г-жа Костадинова–Дамянова ползва арт-терапия. Чрез творчеството учениците показват себе си, дават отдушник на своите страсти, прекарвания и страхове. Методът е желан от учителя най-много в клубните форми по изобразително изкуство. В групата за занимания по ползи „ Зона – арт “ учителката постоянно кани по-малки възпитаници със специфични просветителни потребности, на които не преподава. Това, по нейните думи, е работеща формула за разкриване и „ развъждане “ на гении.

За принос в развиването на учениците в региона на науките, технологиите, изкуствата, спорта, световното, гражданското и здравното обучение и придобиване на лидерски умения бе наградена Таня Сребрева, старши преподавател по осведомителни технологии в ОУ „ Александър Георгиев-Коджакафалията “ в Бургас. Благодарение на нейната креативност и иновативност учебното заведение се утвърди като сполучлив модел за работа в STEM направлението. Г-жа Сребрева е създател на програмата по образователния предмет „ Основи на програмирането “, който се учи в учебното заведение. Съавтор е на програмата по STEM предмета „ Космически проучвания “. По нейна самодейност ОУ „ Александър Георгиев-Коджакафалията ” е едно от първите, които вкарват MS Teams като платформа за образование от разстояние в електронна среда през март 2020 година Тя подкрепя педагогическия екип и екипи на други учебни заведения при внедряването и оправянето с компликациите по време на пандемията.

Директорът на новаторската ДГ „ Надежда “ в Плевен Людмила Лечева-Стефанова също бе отличена за лидерски умения за работа в екип, който основава настройки, мотивация и условия в създаването и използването на новаторски модели и практики. ДГ „ Надежда “ е част от професионалната мрежа на детските градини и педагогическите експерти от област Плевен, които работят по педагогическата процедура „ Утринна приказка “. Тя се показва в четене на приказки от родители при започване на всеки ден във всяга група.

Г-жа Стефанова е създател и съавтор на поредност от практико-приложни видеопрактики и презентации, показани и споделени в регионални и национални работни срещи и образования.

Децата на вокалната група към детската градина от 2019 година са трикратни лауреати на интернационален конкурс за вокална и инструментална група „ Звукът на времето “, който се организира в гр. Велико Търново, печелят награди и в състезания за детска рисунка.

Лина Янбастиева-Петрова, старши преподавател по британски език в СУ „ Йоан Екзарх Български ” в Шумен получи самопризнание за своята креативност, използване на истински и ефикасни похвати. Тя се стреми към самостоятелен метод, който обезпечава на всеки възпитаник опция за насърчаване на самостоятелните заложби и цели. Затова и възпитаниците й се показват сполучливо и демонстрират доста положителни резултати на националното външно оценяване, държавните зрелостни изпити, олимпиади и надпревари.

Иновативната ѝ просветителна активност е ориентирана към основаване на интердисциплинарни уроци по британски език, екология и осведомителни технологии. Създава и споделя в световната мрежа авторски електронни запаси, приспособени към упованията на учениците и съобразени с образователното наличие. Най-яркото доказателство за приноса на госпожа Янбастиева-Петрова в създаването и използването на актуалните новаторски цифрови решения на национално равнище е присъединяване ѝ в екипа от учители, включени в процеса на адаптиране на ресурсите на платформата за електронно образование mozaWeb за българската просветителна система.

Таня Христова от ПГСС „ Никола Пушкаров “ в град Попово е преподавател с най-хубав урок в музей в състезанието, който се организира в границите на Националната стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “. Иновативна педагогическа процедура по български език и литература е от три урока, обединени в тематиката: „ Възрожденски тур под крилото на Балкана – Калофер, Сопот, Копривщица “. Основната концепция е учениците да посетят културни институции с национално значение – Националния музей „ Христо Ботев “ - Калофер, Къщата музей „ Иван Вазов “ – Сопот и Къщата музей „ Димчо Дебелянов “ – Копривщица. Целта на литературния тур е да събере на едно място Ботев, Вазов и Дебелянов, само че не в класната стая, а в двора, под сенките на високите борове в сърцето на Балкана. „ Пренасянето “ на класната стая в музея отключва креативните изяви на личността на участниците.

Освен грамоти, учителите получиха и по 1000 лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР