„За да има газ на Балканския полуостров, има следните възможности

...
„За да има газ на Балканския полуостров, има следните възможности
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Трябва да се молим на гърците за малко газ, който не се знае докъде ще стигне

„ За да има газ на Балканския полуостров, има следните благоприятни условия - съветската тръба или азербайджанският газ. Не можем да получаваме турски газ. Остава връзката с Гърция, която може да бъде обърната. Трябва да се молим на гърците за малко газ, който не се знае до каква степен ще стигне “, счита той.

„ Схемата, препоръчана от съветската страна за природния газ, беше европейските купувачи да си открият две сметки в Газпромбанк – едната в долари или евро, другата в рубли. Те да си преведат парите по личната си сметка в тази банка, да дадат разпореждане банката да им конвертира еврото или доларите в рубли и оттова да се заплати на доставчика. От позиция на европейците заплащането си оставаше в евро или в долари, а от позиция на руснаците – в рубли “, изясни пред БНР Куюмджиев.

По думите му няма нищо ново, с изключение на конвертирането на доларите/еврото в рубли.

„ Нищо друго в договорите не се трансформира. Всеки контракт има две страни и във всеки миг едната страна може да промени изискванията, а другата страна може да се съгласи или не. „ Булгаргаз “ може да заплаща в рубли или да не заплаща в рубли “, добави енергийния специалист.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР