За да говорим за истинско детско здравеопазване, екип инженери и

...
За да говорим за истинско детско здравеопазване, екип инженери и
Коментари Харесай

Нова детска болница – сега или след 10 години |

За да приказваме за същинско детско опазване на здравето, екип инженери и архитекти от ДЗЗД Обединение “Детско здраве ” работят върху планове, които дават отговор на най-хубавите международни практики.

Така, както я виждат основателите на плана

Те са Мая Пенчева, арх. Димитър Дачев, арх. Иво Мечанов и инж. Николай Дончев. Надяват се, че работата им през миналата една година ще стигне до повече хора. Те са основателите на плановете за Национална детска болница, такава, каквато ще споделя на децата и родителите им: " Няма ужасно ". В този основен за обществото ни спор, приказват едни от най-важните участници.



Създадени са два разновидността за нова детска болница, които плануват срутване на незавършената от 1979 година структура за национална педиатрия и създаване на нова съвременна постройка. Те са направени от архитектите в Консорциума “Детско здраве ”, в което вземат участие компании с огромен опит в проектирането и градежа на лечебни заведения у нас и в чужбина. Имената на архитектите и строителните инженери в „ Детско здраве “ стоят зад емблематични решения и здания в българското опазване на здравето като лечебните заведения Токуда, Света Екатерина, Уни Хоспитал в Панагюрище, новият лъчетерапевтичен блок на Онкологията в столицата и други

Обединението завоюва през 2019 година публичната поръчка за проектирането и построяването на Националната детска болница – така наречен инженеринг, който е международен стандарт при характерни планове като лечебни заведения, тъй като отговорността на архитектите и строителите е споделена, обезпечена от реализатор с опит. И по двата плана се работи от октомври 2020 година и те бяха показани обществено в средата на юли. Готовите планове икономисват време и от момента на издаването на строителното позволение до цялостното създаване на националната детска болница ще минат 42 месеца, както предвиждаха и изискванията на публичната поръчка. Събарянето на сегашната недостроена постройка е включено в този период. То ще продължи 7-8 месеца и ще се извърши без взривни работи, механизирано, при цялостно съблюдаване на условията за звук.

Изследвани са всички вероятни разновидности за потребление на скъпата локация в двора на Медицинска академия, която е с оптимална връзка с останалите лечебни заведения в карето, с Медицинския университет и в непосредствена непосредственост до хеликоптерната площадка на покрива на УМБАЛ „ Света Екатерина “.

„ Първата ни грижа в плана е грижата за детето. Средата да е другарска. Стаите да са задоволително необятни. Всяка една от единичните стаи за дребните деца е планувана с място за родител или различен компаньон “, споделя във кино лентата на BraveStories за плана Национална детска болница арх. Димитър Дачев – водещ архитект по част „ Архитектура “ в ДЗДД „ Детско здраве “.

За плана обединяването провежда вътрешен конкурс, позволен в изискванията на контракта. На него са поканени седем от най-големите архитектурни бюра в Европа, проектиращи единствено лечебни заведения, както и всички български проектантски бюра, които проектират лечебни заведения.

„ Най-важни след компетентността и опита бяха желанието и готовността за присъединяване и принос към идеята национална детска болница. Каузата изисква да изберем най-хубавите експерти, градили детски лечебни заведения. Едно от най-реномираните студиа - Dutch Health Architects - демонстрираха предпочитание да бъдат наш съветник. Те проектират в цяла Европа и имат голям опит “, акцентира във видеоразказа Мая Пенчева – изпълнителен шеф на „ Главболгарстрой “ АД.

„ На всеки етаж има двор. Като висяща градина растения пълзят по цялата фасада. И поглеждайки на юг, ще виждаме една доста богато озеленена фасада, в двата вътрешни двора на болничното заведение. Всички клиники си имат настрана общо предверие по етажите и от това предверие се влиза в обособените клиники. По тези ръкави са към този момент болничните стаи. Много ясна конструкция, лесна за ориентировка, фоайето от едната страна е отворено към входното пространство, от другата към градинката, която я има на всеки етаж “, споделя за вътрешното систематизиране арх. Дачев.

Инж. Николай Дончев – представляващ ДЗДД „ Детско здраве “ насочва следния апел във видеото: „ Искаме да се обърнем към всички, които имат отношение към детското опазване на здравето - към всички - всички имат деца и внуци, както и да го гледаме, да бъдат сигурни, че, в случай че ни се даде опция ще построим в действителност модерна детска болница “.

„ Не се отхвърляме от плана. Трябва да ни се даде зелена светлина от страната. Много работа е свършена. Не желаеме детската болница да бъде една пропиляна опция за всички нас “, приключва описа си пред камера арх. Дачев.

Усилията на експертите са планът им да “оживее ” допустимо най - скоро, тъй като започването изначало, ще е равно на 10 години.

Съдържание от ДЗЗД Обединение “Детско здраве ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР