За да гарантираме високо качество на проектите е необходимо преразглеждане

...
За да гарантираме високо качество на проектите е необходимо преразглеждане
Коментари Харесай

Министър Московски и Камарата на строителите в България обсъдиха изпълнението на пътните и жп проекти

За да подсигуряваме високо качество на плановете е належащо преразглеждане на нормативната база, обвързвана с публичните поръчки за огромните инфраструктурни обекти. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на среща с управлението на Камарата на строителите в България, която се организира през днешния ден в МТИТС. Той добави, че продължителните обжалвания и критерият за избор на реализатор, предложил най-ниска цена, водят до съществени проблеми при реализацията на плановете.

„ В момента огромна част от железопътните планове по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ са подложени на сериозен риск от несъблюдение поради обжалвания, продължаващи над половин година “, сподели Московски. Той уточни още, че следва да бъде образувана работна група от няколко министерства, която да предложи промени в Закона за публичните поръчки. „ Трябва страната да регламентира процедурите за обжалване и аз съм подготвен да внеса оферти за това, защото те нанасят огромни вреди за нашия бранш “, съобщи министърът.

Представителите на КСБ акцентираха, че компликациите, които среща сектора, са свързани с огромния интензитет на плановете в края на всеки програмен интервал, което води до дефицит на строителни мощности. По думите на Мирослав Мазнев, изпълнителен шеф на КСБ, секторът ще бъде по-балансиран, в случай че има капиталова стратегия за транспортните планове. Министър Московски посочи, че за възложителите е доста мъчно да вършат точни първични графици, защото обжалванията и някои административни процедури не могат да бъдат планувани като дълготрайност.

По отношение на най-големия пътен план, финансиран от ОПТТИ – Автомагистрала „ Струма “, министър Московски уточни, че осъществяването на Лот 3.2 от автомагистралата е необратим развой и страната не може да губи повече време до стартирането на сектора. „ С Европейската комисия сме на едно мнение, че автомагистралата би трябвало да бъде приключена “, безапелационен беше Московски.

В рамките на срещата беше разисквано още въвеждането на тол системата в пътния бранш. Министър Московски разяснява, че винетният модел на таксуване води до съществено недофинансиране на бранша и до загуби от 800 млн. лв. годишно. „ Съгласно отчета, който изготвиха от Световната банка, тол системата ще генерира 1,5 милиарда лв. доходи на година, което ще обезпечи спомагателен запас за вложения “, съобщи министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР