За да е ясно кой от коя страна на барикадата

...
За да е ясно кой от коя страна на барикадата
Коментари Харесай

Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада за пътните ремонти

" За да е ясно кой от коя страна на барикадата е, сезирах прокуратурата с отчета за пътните поправки. " Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов на съвещание на парламентарната комисия по районна политика.

Народните представители изслушаха представителите на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министрите на районното развиване и благоустройството и на финансите. Комисията ревизира 906 възлагания от Агенция „ Пътна инфраструктура “ по 34 контракта за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Договорите са подписани през 2018 година, 2019 година и 2020 година

Караджов също по този начин разпореди на ДНСК да ревизира на място и по документи всички проблематични пътни сектори, изредени в отчета.

Членовете на работната група предлагат отчетът да се съобщи на АДФИ. Целта на отчета бе да помогне за разплитане на проблемите с договорите за настоящ ремонт, като откри каква част от насъбраните отговорности до предходната година по тях да бъдат разплатени, изясни Караджов. Документът обаче не дава отговор на този въпрос, а предлага нова работна група да се занимае с заплащанията.

Това са законно подписани контракти по Закона за публичните поръчки след правосъдни обжалвания. Но по тях са правени възлагания над оторизации от закона размер и са възлагани на компаниите съществени поправки по контракти за настоящ ремонт и поддръжка. Това е нарушаване на законите за публичните поръчки и за устройство на територията, написа в отчета.

3,106 милиарда лева е общата стойност на тези контракти. Това е и завареният недостиг в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “, който съществуваше, когато поехме министерството. От тях близо 80% са признати за съществени поправки от комисията, акцентира вицепремиерът.

„ Единствената опция за превъзмогване на позволените несъответствия е органите на изпълнителната власт да бъдат подкрепени от Народното събрание чрез законодателна активност “, написа в документа. С други думи – тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска съсипия и загуба на страната. Затова тя би трябвало да ги урегулира със специфичен акт, като ги ревизира за качество и сигурност, съобщи Караджов.

Сред изводите е, че е належащо ново законодателство за инфраструктурните обекти.

Според решението на Народното събрание от април тази година АПИ към този момент изплати половината от сумите за пътни поправки по старите контракти за настоящ ремонт в размер на 656 млн. лева Тези средства са от бюджета на организацията за 2021 година и остават като недостиг, тъй като не са планувани в актуализацията на държавния бюджет.

Затова обещаните от държавното управление 500 млн. лева за общините за ВиК и пътни планове за тази година няма по какъв начин да бъдат предоставени, сподели вицепремиерът в оставка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР