За да е устойчива европейската интеграция на РСМ, трябва да

...
За да е устойчива европейската интеграция на РСМ, трябва да
Коментари Харесай

Радев: За да е устойчива евроинтеграцията на РСМ, трябва да се гради на критериите за членство

За да е устойчива европейската интеграция на РСМ, би трябвало да се гради на осъществяването на критериите за участие в Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в президентската институция със специфичния делегат на федералното държавно управление на Германия по Западните Балкани Мануел Сарацин.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е авансово изискване за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз, само че не е единственото, означи президентът и подсети, че неразделна част от постигнатото през юли 2022 година европейско решение за евроинтеграционния развой на югозападната ни съседка е осъществяването на договореностите в двустранните протоколи по Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

Това към този момент не са отворени въпроси, които засягат двете страни, а въпроси, отнасящи се до връзките на Скопие с Европейски Съюз, уточни още Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че в общ интерес е допустимо най-скоро да бъде реализирано вписването на българите в конституцията на РСМ, както и да бъдат подхванати съществени старания за премахване на езика на омразата в РСМ към българите и България, в това число от наличието на учебниците, публичните медии, държавните и научни институции. Само по този начин действително могат да бъдат градени връзки на другарство и добросъседство в района, а РСМ да реализира прогрес в процеса на своята европейска интеграция.

Румен Радев означи също по този начин, че макар дейната политика на гледище на РСМ пред европейски страни, политици и институции за ускорено присъединение към Европейски Съюз, през последната година управляващите в югозападната ни съседка не са показали действителна политическа воля да изпълнят критериите за участие, което не може да бъде стабилно решение по пътя на европейската интеграция.

" За страдание езикът на омразата в РСМ се усили, наблюдавахме физическо принуждение към жители с българско съзнание, пукотевица и палежи на български културни клубове, а липсват ефикасни санкции на причинителите ", подсети президентът и настоя управляващите в страната да се ангажират с тези проблеми.

Държавният глава акцентира също по този начин, че България и Република Северна Македония споделят многовековна обща история, просвета и обичаи, и страната ни чака процесът на интеграция на РСМ в общото европейско семейство да е резистентен, постоянен и необратим, и да не подкопава по никакъв метод фундамента на Обединена Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР