За да достигне България до средноевропейския пазар в здравеопазването, трябва

...
За да достигне България до средноевропейския пазар в здравеопазването, трябва
Коментари Харесай

Търсят се 17 000 медицински сестри

За да доближи България до средноевропейския пазар в опазването на здравето, би трябвало да бъдат назначени 17 хиляди медицински сестри. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), показан от икономистката Петя Георгиева.

Недостигът на медицински сестри и акушерки е в цяла Европа, това е специалност, с която можеш да си намериш работа на всички места и по тази причина България се развива с всички останали страни, изясни Георгиева по Нова нюз.

За разлика от сестрите и акушерките обаче лекарите в българските лечебни заведения са задоволително.

Анализът демонстрира също, че броят на лечебните заведения и на леглата у нас е прекомерно огромен. Те са 340, като 190 са държавни и общински.

В съпоставяне с останалите страни в Европейски Съюз, където се разчита най-вече на доболнична помощ, у нас е доста огромен и броят на хоспитализациите.

Икономистката сподели също, че съгласно проучването 1/3 от лечебните заведения са на загуба. Като цяло обаче лечебните заведения регистрират растяща облага. Такава се вижда и в годините на коронавирус рецесията, когато имаше ограничавания за лечебните заведения, само че те очевидно не са повлияли на финансовия им резултат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР