За да даваш оценки или съвети ти трябва да притежаваш

...
За да даваш оценки или съвети ти трябва да притежаваш
Коментари Харесай

Проф. Янаки Стоилов: Няма проблем политик да стане член на КС, важното е юридическата подготовка

„ За да даваш оценки или препоръки ти би трябвало да притежаваш някаква професионална подготвеност в съответната област. Няма по какъв начин аз, в случай че не съм експерт в математиката или друга област, да бъда индивидът, който да прави оценка нечии непознати качества. Това мога да кажа за думите на Бойко Борисов по мой адрес от през вчерашния ден, когато предложиха Десислава Атанасова за Конституционния съд. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ проф. Янаки Стоилов – парламентарен арбитър, някогашен длъжностен правосъден министър и депутат.
Свързани

„ За мен беше необичайно това съпоставяне на моята персона с Десислава Атанасова. Това, че някой е разполагал с огромна власт и че след огромни премеждия отново разполага с нея, евентуално кара хората да губят мярата. Смесени са възприятията за мен за тези изявления на Бойко Борисов “, добави той.
Конституционният съд остана една от дребното институции, която не е наранена от кавги и поддържа положително професионално равнище. За никого от нас не би трябвало да е безразлично кой членува в него.
проф. Янаки Стоилов, парламентарен арбитър

„ Това е изключително правораздаване, тъй като става въпрос единствено за Конституцията. Не е спънка, че някой се е занимавал с политическа активност. Въпросът е дали дружно с това той дава отговор на критериите като солидна юридическа подготовка . Трябва да се знае и като политик дали е изразявал лично мнение “, счита проф. Стоилов.

„ Не е моя работа да давам оценка на Десислава Атанасова “, сподели още той.

„ В Конституцията е планувано, че мандатът на съдиите там е 9 години, само че в това време Основният закон залага правилото на от време на време обновяване. Тъй като три следващи Народното събрание се забавиха и не реализираха избор за две от овакантените места – към 2 години е този интервал, съдът работи с 10 души вместо 12 “, изясни конституционният арбитър.
Не за първи път в последните десетилетия се вършат по-ограничени промени в Конституцията във връзка с правосъдната власт и не бих споделил, че може да се означи осезателен прогрес.
проф. Янаки Стоилов, парламентарен арбитър

„ Много неща не зависят директно от наредбите на Конституцията. Има доста въпроси от кадрови, учредителен и процесуален темперамент “, уточни проф. Стоилов.

Това, което има риск да стане, е да се подцени правилото за самостоятелност на прокурорите, а не политически желания и упования. В последно време доста по-често се приказва за отчетност на прокуратурата, а не за главните ѝ функционалности “, означи още той.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР