За да бъде разкрит изцяло потенциалът на руско-японските отношения, трябва

...
За да бъде разкрит изцяло потенциалът на руско-японските отношения, трябва
Коментари Харесай

Япония: В момента е невъзможно Русия да ни отстъпи два от четирите спорни острова

За да бъде оголен напълно капацитетът на руско-японските връзки, би трябвало да се реши в най-кратки периоди обстановката с неналичието на кротичък контракт сред Токио и Москва. Това декларира министър председателят на Япония Шиндзо Абе в изявление за съветския в. " Комерсант " във връзка визитата си в Русия, което ще се състои на следващия ден и по време на което той ще беседва с съветския президент Владимир Путин.

" Решен съм да реализира завършване на договарянията за кротичък контракт ", декларира Абе, представен от Българска телеграфна агенция.

Двамата с Путин се споразумяха да възобновят тези договаряния на среща в Сингапур през ноември. Русия и Япония към момента не са подписали контракт за мир след Втората международна война заради неразрешения си териториален спор за четирите Южни Курилски острови, наричани от японците Северни територии.

След сингапурската среща Абе сподели пред кореспонденти, че договарянията ще бъдат ускорени въз основа на руско-японската декларация от 1956 година, в която Москва се съгласява да съобщи на Токио два от четирите острова след сключване на кротичък контракт.

В изявлението за " Комерсант " японският министър председател акцентира " доста разширеното " в последно време съдействие с Русия, включващо по-специално над 150 частни плана. Абе напомня взаимната активност в енергетиката, медицината, селското стопанство и други сфери и " рекордния " туристически продан, достигнал през 2017 година 180 хиляди души. Мнозина хора и в двете страни действително усещат развиването на двустранните връзки, акцентира Абе.

Япония признава, че сега е невероятно Русия да й отстъпи два от четирите противоречиви острова - Итуруп и Кунашир, показва " Лента ", като цитира известия на ТАСС и Киодо.

Според източник от японското държавно управление министър председателят Абе е склонен Москва да трансферира на Токио контрола върху част от противоречивите територии. Той желае да получи гаранции, че на Япония ще бъдат отстъпени другите два острова - Шикотан и Хабомаи. Това са изискванията, при които японският политик е подготвен да разиска сключването на кротичък контракт с Русия, разяснява онлайн изданието.

Предстоящата среща сред Путин и Абе ще бъде един тип юбилейна - двамата водачи ще се опитат към този момент за 25-и път да реализират прогрес в решаването на казуса с мирния контракт и с прекомерно отдавнашния териториален спор, отбелязва " Известия ".

Експерти на вестника не чакат пробив от новата среща на върха, само че съгласно тях възможният кротичък контракт би бил от изгода и за Москва, в случай че Токио извърши ред условия.

Шиндзо " Абе бърза (...) и към момента се надява да подпише в някаква форма рамково съглашение при визитата на Путин в Япония през юни. Но съветската страна не бърза, а таман тя може да диктува темпото, тъй като владее островите ", разяснява Джеймс Браун, специалист от университета " Темпъл " в Токио.

Наистина не проличава Москва да бърза изключително доста. Още повече че обществото в Русия е настроено много отрицателно даже против хипотетичната опция страната да отстъпи два острова на Япония. Според анкета на социологическия център " Левада " 74 на 100 от хората в Русия са срещу.

На срещата с Путин Шиндзо Абе може въпреки всичко да признае в някаква форма суверенитета на Русия над Южните Курили и да повтори обещанието, че в случай че бъдат отстъпени на Япония, там няма да се появят военни бази и войскови контингенти на Съединени американски щати, счита някогашният дипломат на Москва в Токио Александър Панов.

Трудно е да се каже дали това ще задоволи Русия. Голям въпрос е дали Русия в действителност желае кротичък контракт, прибавя Панов пред " Известия ", представен от Би Би Си.

Според него обаче Русия има интерес от кротичък контракт с Япония. В сложната интернационална конюнктура в източния район, за федерацията е по-добре да има там сътрудник и другар, счита дипломатът. По думите му Москва може да реализира това посредством сложен кротичък контракт, който да обгръща въпроси на сигурността, политическите връзки, икономическото съдействие и собствеността върху териториите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР