За да бъде по-убедителен и да докаже, че действа с

...
За да бъде по-убедителен и да докаже, че действа с
Коментари Харесай

Макрон за Нигер: Ако подобен преврат се случи в България или Румъния?

За да бъде по-убедителен и да потвърди, че работи с идентичен критерий, Макрон даже приведе образец, в който включи имената на България и Румъния.

Миналата година обичайното годишно послание на френския държавен глава към посланиците, мощно наранени от завръщането на войната на континента, сложи фокус върху бавното излизане на Европа от безгрижния свят без войни.

През 2023 година друга рецесия - тази в Африка, заема централно място в речта на Еманюел Макрон пред представителите на френската дипломация.

С последователно увеличаващото се опълчване с пучистите в Нигер, които упорстват за напускането на френския дипломат в Ниамей, очевидно ядосаният Еманюел Макрон предизвести, че няма да се поддаде на хунтата:

" Въпреки натиска, макар всички заявления на нелегитимните управляващи, френският дипломат ще остане в Нигер и политиката на Франция няма да се промени. "

Париж няма да признае властта на пучистите и няма да пусне президента Базум, държан като пленник в президентския замък в продължение на месец, откакто беше свален от военните.

" Нашата политика е вярна ", съобщи президентът. " Заговорниците за прелом нямат никаква власт ". И " в случай че се поддадем на неприемливите причини на този бароков съюз сред тези по този начин наречени панафриканци и неоимпериалистите, ще живеем в лудница ! ", съобщи Маркон.

" Проблемът на хората в Нигер са пучистите. Не Франция ", отсече още френският президент.

Дори в случай че, признава той, " военният отговор не може да размени политическия отговор ", и даже в случай че би трябвало " изцяло да се премисли рамката на това партньорство ", Париж не има намерение да " си събере багажа от Африка ". Вместо това, Макрон се е устремил да " продължи по пътя " с нови сътрудници като Бенин и Кения.

Еманюел Макрон обоснова поддръжката си за сваления президент Базум по този начин: " Човек честен, демократично определен, самоуверен ". И дефинира задържането му като недопустимо.

" Правилната политика би била да го изоставим? А какво бихме създали, в случай че сходен прелом се случи в България или Румъния? ", уточни Еманюел Макрон.

Критиката е ориентирана и към Съединените щати, чиято политика по отношение на нигерийските пучисти се счита за двусмислена в Париж.

След преврата в Нигер на 26 юли Париж поддържа позицията на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), която наложи наказания и заплаши с военна интервенция за възобновяване на конституционния ред в Нигер. Макрон приканва страните от района да приложат " виновна политика ".

След Украйна Сахел е следващото увещание за западните демокрации за степента, до която се трансформира геополитиката, а с нея и салдото на силите. В уводната си тирада Еманюел Макрон подсети още, че интернационалният подтекст " става все по-сложен " и " основава риск от намаляване на Запада и по-специално на Европа ".

Тази действителност сама по себе си е голяма спънка пред желанието да се преоткрие африканската политика на Франция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР