За да бъде облекчен жп трафика между България и Турция,

...
За да бъде облекчен жп трафика между България и Турция,
Коментари Харесай

България и Турция ще изграждат нов граничен жп преход

За да бъде омекотен жп трафика сред България и Турция, двете страни ще построяват нов граничен железопътен преход. Министърът на превоза Христо Алексиев и посланика на Република Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок подписаха Меморандум за съгласие сред страните, като в него е заложена и нова жп връзка по направлението Ямбол - Елхово - Одрин, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство. 

Прединвестиционните изследвания за новия граничен преход са стартирани през март тази година. Вече са водени и диалози с ЕК за финансова поддръжка. Общият граничен пункт ще бъде в региона на Лесово. 

Алексиев и дипломат Секизкьок откриха нови ленти за транспортни средства на товари при специфичен температурен режим. По думите на министъра мерките, които служебното държавно управление предприе за облекчение на трафика по границите, водят до икономисване на 2 милиарда лева годишно на български, турски и европейски компании. Той уточни, че през 2022 година през граничен пункт " Капитан Андреево " са минали към 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

Когато стартира работа служебното държавно управление, това, което видяхме на границата бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме интензивно, целеустремено и с разсъдък и вследствие на другите организационни ограничения престоят бе понижен до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще бъде до 8 часа ", разяснява Алексиев.

Проектите, които стартирахме по транспортна, цифрова и енергийна съгласуваност би трябвало да бъдат продължени, с цел да може България да се нарежда като мощен и главен фактор в района, добави министърът.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР