За ЧНГ в две трети от България: Водата удря 5

...
За ЧНГ в две трети от България: Водата удря 5
Коментари Харесай

За ЧНГ в две трети от България: Водата удря 5 лева за кубик


За ЧНГ в две трети от България: Водата удря 5 лв. за кубик

Инфлацията напомпа цените с 15%, в Разград ще заплащат рекордните 6 лева
В одата ще удари 5 лв. за кубик в 22 регионални града за ЧНГ. Причината е, че цената на ВиК ще скочи с 15% от 1 януари следващата година.Това излиза наяве от отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране. Промяната визира над 33 ВиК оператора и в множеството случаи планува по-голямо от плануваното в  петгодишния бизнес проект на сдруженията нарастване.

При предложенията за смяна е приложена насъбраната инфлация за интервала от влизане на настоящите сега цени до октомври 2023 година, се споделя в отчета. Ще се вземе поради и инфлацията през ноември.  На 29 ноември комисарите ще обсъдят препоръчаните цени навън съвещание с  ВиК сдруженията, асоциации и представители на локалната власт и потребителски организации.

Най-висока цена от 6,08 лв. за куб. м е препоръчана за  „ Водоснабдяване -Дунав “, Разград. В момента клиентите му заплащат кубика по 5,38 лева Цената на водата в Русенско да се усили с 13,7% и да  стане 5, 05 лева./кубик, е предлагането на КЕВР.  От 4,60 лв. до 5,02 лв. да се усили кубикът в Стара Загора. С 13,38% да скочи водата в Търговище и да стигне  5,14 лв. на кубик, написа в отчета на комисията.  Във Варненско повишаването ще е с 9,35 % и ще стигне 5,47 лв. за кубик.  В Силистренско живителната течност може да приближи 6 лв., като стигне до 5,78 лв. за кубик. И в Смолянско ВиК услугата поскъпва  с 15,76 % до 5,35 лв.. В Хасковско цената на водата също се усилва доста с над 21 % до 5,29 лева/кубик. В Пловдивско повишаването е с 12,3 % до 3,42 лв.. В Пернишко повишаването е до 3,84  лева/кубик, а в София област цената съвсем приближава 4 лв..
В отчета на КЕВР не е препоръчана нова цена за „ Софийска вода “, тъй като още не е признат бизнес проектът на компанията.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР