За четвърта поредна година фондация ХАЛО, гр. Хасково организира кампания

...
За четвърта поредна година фондация ХАЛО, гр. Хасково организира кампания
Коментари Харесай

Махат на старите мартеници от клоните на дърветата

За четвърта поредна година фондация ХАЛО, гр. Хасково провежда акция за унищожаване на старите мартеници от дърветата. Целта е да се увеличи ангажираността на жителите с опазването на околната среда.В началото акцията се появява като районна за Хасково, само че тази година уредниците са си сложили за цел да прерасне в национална, сподели пред Радио София Кристина Йорданова.

„ Мартеничките, които през днешния ден си купуваме са направени от изкуствени нишки. Те се разграждат извънредно постепенно във времето, с цел да не кажа, че съвсем не се разграждат и оставайки завързани за дърветата, изключително някои хора доста мощно ги пристягат, те стартират последователно с разрастването на клоните на дърветата да се впиват. По този метод лимитират растежа на клоните и основават прорези в кората “, изясни Кристина Йорданова.

Организаторите приканват разхождайки се в парка, благодарение на дребна ножичка да освободим клончетата от старите мартеници, които се впиват в тях.

Кристина Йорданова добави, че всеки може да включи в самодейност „ Стани другар на дърветата ” като в период до 31 март 2024 година изпрати фотография по какъв начин отстранява окачени по дърветата мартеници на email:  

На 01.04.2024 година фотосите ще бъдат оповестени в специфичен албум със фотоси на фейсбук страницата на фондацията.

„ Нямаме условие какъв брой мартеници би трябвало да смъкна един човек от дърветата, даже една да е, за нас това е принос за опазването на дърветата. От 1 до 20 април ще се организира гласоподаване на изпратените фотоси. Снимките, които съберат най-вече лайкове, хората, които са ни ги изпратили, ще получат ваучер за онлайн книжарница на стойност 100 лв. “, показа Кристина Йорданова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР