За четвърта поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще

...
За четвърта поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще
Коментари Харесай

Ендометриозата ще бъде във фокуса на информационна кампания през март

За четвърта поредна година Фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве “ ще организира огромна акция за повишение на информираността по отношение на болестта ендометриоза, оповестиха от неправителствената организация. Публичните действия през март, отдадени на Световния месец на ендометриозата, се организират под патронажа на министъра на опазването на здравето Асена Сербезова.

През целия месец ще се провеждат разнообразни начинания, които имат за цел да покачат чувствителността на обществото към болестта и да поддържат всички дами с тази диагноза.

Ендометриозата визира 1 от 10 дами в репродуктивна възраст, само че към момента е малко позната в общественото пространство. Заболяването постоянно може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може даже да протича безшумно и безсимптомно, по тази причина в международен проект статистиката споделя, че са нужни сред 7 и 10 години за точна диагноза. Друг малко прочут, само че значим факт е че сред 30% и 50% от дамите, които срещат репродуктивни усложнения, имат ендометриоза. В подтекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лекуване биха трансформирали доста човешки ориси и сбъднали фантазията за дете в доста фамилии.

Затова и един от акцентите в отбелязването на международния месец през 2022 година ще бъде акцията за безвъзмездни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве за всички дами с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или подозрения за ендометриоза.

Кампанията има за цел да даде достъп на дамите с ендометриоза или подозрения за това заболяване до надеждни експерти, с цел да получат навременна и съответна помощ.

През март и април 2022г. безвъзмездни прегледи ще се организират в следните медицински заведения:

УАГБ Майчин Дом - София

МК “Д-р Щерев” - София

ПСАГБАЛ “Св.София” - София

УБ “СофияМед” - София

Болница “Вита” - София

МБАЛ “Майчин дом” - Варна

МЦАР Варна - Варна

Имената на медицинските експерти и методите за записване за безплатните прегледи на уеб страницата на фондацията.

Записванията стартират от през днешния ден, 24 февруари 2022 година Фондацията ще актуализира поетапно листата с медицински заведения, включващи се в самодейността.

В центъра на вниманието ще бъде сложена и пациентска конференция под надпис “Митове и истини за ендометриозата”, която ще се организира онлайн и ще бъде предавана онлайн в обществените канали на фондацията на 19 и 20 март.

Темите в конференцията имат за цел да развенчаят митовете към болестта, както и да дадат повече информация за методите на лекуване и ръководство на признаците на болестта, въздействието на ендометриозата върху репродуктивните функционалности, значимостта на метода на живот, хранене, придвижване, сън и други В двата дни ще вземат присъединяване изтъкнати експерти от разнообразни области, както и пациенти с ендометриоза. Повече информация по отношение на конференцията - записване за присъединяване, презентатори, стратегия, ще бъдат оповестени на на 1 март 2022 година
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР