За четирите месеца на тази година Агенция Митници е задържала

...
За четирите месеца на тази година Агенция Митници е задържала
Коментари Харесай

Агенция Митници бележи рекорден ръст на задържани цигари, за 4 месеца е хванала почти колкото за 2022 г.

За четирите месеца на тази година Агенция " Митници " е задържала съвсем толкоз цигари, що се касае за цялата предходна година – 40,5 против 41,6 милиона къса. Това не се дължи на растеж на незаконния пазар или контрабандата, а на разкритията. Това сподели заместник-директорът на Агенция " Митници " Пламен Павлов в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .  

Най-голямо количество незаконни цигари се задържат на границата с Турция и с Румъния. Общо към 50% от всички арестувани цигари са открити на вход на границата ни с Турция, изясни той. " Основното количество е по отношение на открита митническа машинация, която е обвързвана с отклоняване от режим пренос. 70% от дребните количества цигари – под 10 000 къса, или 500 кутии, са открити на българо-турската граница, което не е изненада, защото знаете, че там цените на тютюневите произведения са извънредно примамливи за потребителите поради ниската лира, а в това време лимитът за свободен импорт на цигари е единствено две кутии “, разясни специалистът.  

На граничните пунктове по река Дунав процентът на арестуваните цигари е към 31-32, като там тютюневите произведения се откриват най-много в посока излаз от страната. 

Пламен Павлов уточни още, че 26% от арестуваните цигари са с надписи Duty Free, към 10% са арестуваните цигари с непознат бандерол и тези, които са подправени като произвеждане. Около 10% е делът на арестувани цигари с годен български бандерол, които са предопределени само за продажба на територията на страната. " Те се появяват на границата с Румъния на път за Западна Европа и по летищата на път за Англия. Разликата в акцизните ставки е главната причина те да бъдат изнесени от страната и да бъдат пласирани незаконно на пазари на доста по-високи суми “, изясни Пламен Павлов.  

Ситуацията е сходна и при другите основни акцизни артикули, съобщи той. " Към четиримесечието сме удвоили арестувания през предходната година етилов алкохол. Резултатите при горивата също са положителни. Екипите на Агенция " Митници “ са усъвършенствани и работят интензивно “, акцентира Пламен Павлов.  

В Закона за акцизите и данъчните хранилища е заложен график за поетапно повишение на акцизните ставки, като задачата е да няма шоково повишаване на тютюневите произведения, което да засилва незаконния пазар. Усилията на Агенция " Митници “ в попречване на това са непрекъснати, сподели още заместник-директорът на Агенцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР