За четиринадесета поредна година Медицински университет – Пловдив отбеляза Европейската

...
За четиринадесета поредна година Медицински университет – Пловдив отбеляза Европейската
Коментари Харесай

Незабравима „Еко“ Нощ на учените в МУ-Пловдив

За четиринадесета поредна година Медицински университет – Пловдив означи Европейската Нощ на учените. Събитието се организира на с разнообразни прояви в 27 страни членки на Европейски Съюз и страни, асоциирани към европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “.
Прочетете още
Инициативата „ Европейска нощ на учените - SEARCH “ (Science + Environment + Art = Resilience)  се финансира от Европейската комисия по дейностите „ Мария Склодовска-Кюри ”. 

Общата тематика на всички начинания тази година беше по какъв начин човечеството се приспособява към измененията в климата.

Проф. доктор Диляна Вичева, зам.-ректор по Международно съдействие и планова активност на МУ-Пловдив, откри Нощта и приветства с „ Добри пристигнали “ всички посетители в новооткрития Учебен корпус 2 на Университета, като акцентира на многообразието на науката и какъв брой е значимо всеки един да има отношение към екология и климатичните промени. 

Първото събитие  в програмата беше „ Еко “ Мода – конкурс за най-артистична дреха или аксесоар, сътворен от отпадъчни артикули. На сцената, под аплодисментите на многочислената аудитория, дефилираха над 50 студенти и възпитаници с извънредно изобретателни и красиви костюми и аксесоари, направени от рециклируеми материали. В стилното ревю по зеления килим минаха представители на МУ-Пловдив, Американския университет, СУ „ Л. Каравелов “, ОУ „ С. Врачански “, ПГО „ Анна Май “, ЕГ „ Иван Вазов “, ОУ „ Екзарх Антим I’,  ПГКИТ „ Д–р Ив. Богоров “, Националната гимназия за театрални и екранни изкуства и ОУ " Св. св. Кирил и Методий " - с. Марково. 

Вторият акцент на Нощта в МУ-Пловдив беше викторината на тематика „ Как да рециклираме вярно? “, в която демонстрираха своите познания тимовете на Езикова гимназия „ Пловдив “ и на Професионална гимназия по електротехника и електроника. Убедителни спечелили станаха представителите на ЕГ „ Пловдив “.

В самодейността „ Сливи за боклук “ се включиха десетки възпитаници, студенти, преподаватели, чиновници и жители на гр. Пловдив. През целия ден, в особено подложен „ шишеяд “, се събираха пластмасови бутилки за преработване и против тях всеки един получаваше дарове, обезпечени от уредниците. 

Като край на Нощта на учените беше лекцията-беседа  на тематика „ Дали животът в зелена среда ни прави по-здрави? “, изнесена от доцент доктор Ангел Джамбов, дм от Катедрата по хигиена при Факултета по публично здраве на МУ-Пловдив. Представянето беше последвано от поредица  въпроси и забавна полемика.

„ Нощ на учените - 2023 “ беше един паметен празник, кондензиран с позитивни страсти, с усмивки и с другарство!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР