За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля

...
За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля
Коментари Харесай

Порой в Родопите: Река Арда преля над единствения мост за седем села

За часове река Арда внезапно подвигна равнището си и заля мост, който  е единствения път за седем села и махали. Количеството на падналия дъжд е съвсем 45 литра за няколко часа. Така единствено локалните знаят, че през пълноводната река минава мост.

И единствената връзка с над 150 души е телефонът.

През годините Арда не един път е заливала моста, а хората са оставали по другите села, без опция да се придвижат.

" Дори е имало случаи да приберем хората и  да ги разпределим по фамилиите, с цел да не останат на открито ", изяснява Сали Абдурахман, кмет на село Китница.

Затова преди 10 години, с пари от бедствия и повреди наоколо е издигнато краткотрайно оборудване.

Когато реката залее пътя, единственият метод да се стигне до селата е пешеходен мост, при който единствено при изключителни обстановки могат да минават и коли. За пожарна и кола за спешна помощ обаче достъпът е отсечен.

И да се молим, да нямат незабавни случаи, сподели пред бТВ кметът на село Боровица – Айсел Мехмед.

Наводненията не са единственият проблем  в Ардинско.  При всеки дъжд, хората се опасяват, че скалите ще се срутят.

От регионална администрация в Кърджали към този момент не виждат риск в сходни местни наводнения.  Контролът е ориентиран най-вече към огромните язовири – " Кърджали " и " Студен бунар ", които към този момент имат задоволително свободен размер.

На изключително заседание в Министерство на вътрешните работи институциите обявиха подготвеност да реагират при усложняване на ситуацията.

" НЕК стопанисва 19 от най-големите сложни язовири в страната. Това, което мога да кажа, е, че всичките до един разполагат със свободни размери, поддържат се извънредно добре, тъй че хората би трябвало да бъдат спокойни ", уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Във връзка с изобилните снеговалежи на някои места, обстановката по пътищата към този момент следи и щаб към Пътната организация. Предупреждението към водачите е за нараснало внимание.

При нужда е допустимо затварянето на сектори за опесъчаване и разчистване. Машините са по места.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР