За британците Филип е най-дълго служилият кралски съпруг в историята

...
За британците Филип е най-дълго служилият кралски съпруг в историята
Коментари Харесай

Кралица Елизабет и Принц Филип: 73 години брак заедно и във вечността!

За британците Филип е най-дълго служилият кралски брачен партньор в историята на нацията, като служи дружно с кралицата.



За кралица Елизабет II, гибелта на Филип поставя завършек на 73-годишен брак, този, който стартира като приказна любовна история сред млада принцеса и нейния по-голям братовчед. Малко повече от година по-късно на 8-ми септември 2022 година, кралица Елизабет II вечно напусна този свят.

На 9-ти април Англия и целия свят отдадоха своята респект към умрелия принц Филип, а през днешния ден - към кралица Елизабет Втора. Какво споделя една любовна история, траяла повече от 73 години.

Историята на Кралица Елизабет и Филип



Пътищата на Филип и Елизабет се пресичат за пръв път през 1934 година на женитба на кралското семейство и пет години по-късно през 1939 година, когато тя е на 13, а той на 18 години. Принцесата съпровожда родителите си на посещаване в Кралския военноморски лицей на Англия, където той е кадет. Двамата имат доста друго образование. Красив и атлетичен, Филип е водил всемирски живот, живял в Париж, Германия и Обединеното кралство, откакто личното му кралско семейство е насила да напусне родното му място, Гърция. Той прекарва огромна част от детството си настрана от родителите си и продължава да служи в Средиземно море и Тихия океан по време на Втората международна война. Междувременно Елизабет получава образованието си вкъщи и в никакъв случай не е напускала Обединеното кралство. Тя приказва свободно френски, а образованието ѝ включваше конституционна история и право като подготовка за нейното нанагорнище на трона.



Според писмо, което тя е написа през 1947 година, тя и Филип са съумели да прекарат време дружно след войната, когато той е бил настанен в учебно заведение за морски офицери и прекарва уикенда със фамилията ѝ. Техният друг генезис е причина за безпокойствие измежду други членове на кралското семейство, съгласно Клайв Ървинг, създател на книгата „ Последната кралица: Как кралица Елизабет II избави монархията “. „ Преди да се оженят, в двора и двореца имаше доста съмнения дали той е верният за нея “, написа той. Ухажването им се случва и под сянката на крал Едуард VIII, който абдикира през 1936 година, откакто се влюбва в американка Уолис Симпсън, която е разведена два пъти. Едуард предпочел да се отдръпна от монархията, вместо да се откаже от нея. „ Имаше угриженост за институцията на монархията, както и за брака “, написа Ървинг.



Елизабет и Филип афишират годежа си през юли 1947 година и се женят малко повече от четири месеца по-късно, като бъдещата кралица се усмихва необятно на фотоси с новия си брачен партньор. Подобно на други булки в годините след Втората международна война, Елизабет би трябвало да употребява купони, с цел да закупи материалите за сватбената си рокля. „ Ние се държим по този начин, като че ли сме си принадлежали от години “, написа Елизабет в писмо до родителите си малко след сватбата. „ Филип е ангел – той е толкоз благ и деликатен. “ Филип, който получава купата херцог на Единбург и анулира гръцката си кралска купа, е обаян от младата си брачна половинка.



„ Амбицията ми е да свържа двама ни в едно ново комбинирано битие, което освен ще може да издържи на ударите, ориентирани към нас, само че също по този начин ще има позитивно битие “, написа той на новата си свекърва малко след сватбата. Това боготворене е ясно и за бащата на Елизабет, крал Джордж VI, който възхвалява любовта си в писмо до щерка си след сватбата ѝ, изразявайки какъв брой доста ще му липсва. „ Виждам, че си извънредно щастлива с Филип, както би трябвало да бъде, само че не ни забравяй “, написа той. Двойката скоро има деца, като принц Чарлз се ражда единствено година след сватбата, а принцеса Ан две години по-късно.

През тези ранни години Филип се концентрира върху военната си кариера и служи като пълководец на транспортен съд на Кралския флот. Двойката живее в Малта от 1949 до 1951 година, където Елизабет е преди всичко брачна половинка на офицер и по-късно принцеса. Това нехайно битие завършва с непредвидената гибел на бащата на Елизабет през 1952 година, единствено пет години след сватбата на Елизабет и Филип.



През тези ранни години Филип се концентрира върху военната си кариера и служи като пълководец на транспортен съд на Кралския флот. Двойката живее в Малта от 1949 до 1951 година, където Елизабет е преди всичко брачна половинка на офицер и по-късно принцеса. Това нехайно битие завършва с непредвидената гибел на бащата на Елизабет през 1952 година, единствено пет години след сватбата им.

Елизабет поема трона и военната кариера на Филип завършва, а той поема ролята на кралски брачен партньор, към която първоначално му е мъчно да се приспособи. „ Тъй като са били женени толкоз дълго, бракът еволюира и се развива доста по-добре, в сравнение с е почнал “, споделят осведомени. Филип има забележителен принос за монархията, съгласно Сара Гристууд, историк и създател на „ Елизабет: Кралицата и короната “. „ Огромна невидима част от работата и наследството на принц Филип е поддръжката, която той оказва на кралицата, която е била скъпа за нея “, споделя тя. „ Фактът, че нейното царуване е било толкоз дълго и сполучливо, значително се дължи на неговата работа зад кулисите. "

И макар че постоянно показват, че той стои или върви крачка зад жена си, Филип е неин сътрудник както в домашния им живот, по този начин и при ръководството на монархията. „ През тези първи години от ръководството си тя взе решение, че в случай че тя ще бъде държавен глава, той ще бъде глава на фамилията “, споделя Гристууд. В публични речи кралицата признава главната му роля в поддръжката ѝ през цялото ръководство.



„ Мисля, че принц Филип е добре прочут с това, че отхвърля похвали от всевъзможен тип. Но от самото начало той е непрекъсната мощ и лидер “, споделя тя през март 2012 година, до момента в който се обръща към Народното събрание като част от тържествата си във връзка диамантения празник. Въпреки че постоянно се разделяха след пенсионирането на Филип, двойката прекара огромна част от пандемията дружно в замъка Уиндзор. На последната им годишнина, от двореца пуснаха фотография на двойката, която чете картичка от децата на принц Уилям, техните правнуци.

Самият Филип разкри тайната за щастливия им брак в тирада, изнесена на 50-годишнината от сватбата им. „ Основният урок, който научихме, е, че толерантността е главната съставна част на всеки благополучен брак “, сподели той. “Може да не е толкоз значимо, когато нещата вървят добре, само че е безусловно значимо, когато нещата станат сложни ”.










Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР