За Брекзит няма да има печеливша страна, и държавите членки

...
За Брекзит няма да има печеливша страна, и държавите членки
Коментари Харесай

Брекзит е катастрофа, но все още може да се избегне, каза Юнкер

За Брекзит няма да има печеливша страна, и страните членки и институциите на Европейския съюз, и британците ще изгубят. Това съобщи в Европейския парламент ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Изказването му бе направено по време на показване на целите на българското европредседателство. (Повече четете тук)

Излизането на Англия от Европейски Съюз е злополука, проваляне, което би трябвало да признаем, че претърпяхме, уточни Юнкер, като акцентира, че има доста по-дълбоки аргументи за излизането им.

Той напомни изявление на премиера Тереза Мей, съгласно която в продължение на 40 години британците не са се чувствали добре в Европейски Съюз и означи, че не е било направено нищо, с цел да се поправи това. Така че и ние носим някаква виновност, добави Юнкер.

Ако английското държавно управление може да си показа някаква допустима различна на Брекзит, в случай че британците желаят да останат, ще могат да го създадат, добави Юнкер. Той напомни, че сходно изявление направи и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск през вчерашния ден, само че означи, че в Лондон като че ли са реагирали сопнато на това предложение.

Дори и след излизането на Англия, може да се задейства член 49 от Договора за Европейски Съюз, съгласно който те още веднъж могат да се причислят, добави Юнкер, настоявайки двете страни да не се торпелират взаимно.

За проблемите в връзките с Полша той разяснява, че Европейски Съюз не води война с нея, а води спор. Задействането на процедурата по член 7 не е единствено по себе си глоба. По чл 7 се плануват предупредителни ограничения, изясни Юнкер и прикани " да не се популяризират изказвания, че сме подготвени да глобяваме Полша ". Той насочи апел към българския министър председател Бойко Борисов и държавното управление му да подходят градивно, да проявят подготвеност за компромис.

През декември Еврокомисията за пръв път задвижи процедура, която може да лиши страна членка от правото да гласоподава при взимане на общи решения. Полското държавно управление е упреквано, че нарушава основополагащите правила на Европейски Съюз, в това число " демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на човешките права ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (147)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР