За близо една година Комисията по досиетата е проверила 8508

...
За близо една година Комисията по досиетата е проверила 8508
Коментари Харесай

Комисията по досиетата проверила над 8500 лица, открила 260 от ДС и БНА

За близо една година Комисията по досиетата е проверила 8508 жители за принадлежност към някогашните Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Това излиза наяве от отчета на комисията, който е импортиран за разглеждане в Народното събрание. Внушителният брой се дължи на предварителните парламентарни избори и кадровите рокади, които се правят при промяната на държавни управления. 

Лицата са тествани за принадлежност за интервала 1 юли - 30 ноември. 2227 от тях са проверявани в качеството им на претенденти за депутати, 2896 като лица, заемащи висши обществени длъжности, 426 при кадрови промени, 2405 като назначени в администрации, в които би трябвало да бъдат тествани преди да получат достъп до секретни грифове. Установена е принадлежност към Държавна сигурност и Българска народна армия на 260 души, оповестена е за 172-ма. 88 жители не са оповестени, защото 74 са умряли, 9-ма не са обществени персони, а петима се ревизират за надеждност за работа в службите.

" Към сегашния миг Централизираният списък в по-голямата си част е комплектуван и построен във връзка с хартиените носители " - показват от комисията. Но с цел да се завърши с този развой оттова към момента чакат Служба " Военна информация " към Министерство на защитата, която от години отхвърляше да съобщи архивите си. От доклада в този момент става очевидно обаче, че " според извършените срещи с представители на службата - в стадий на пускане е процесът по приемане на документите от служебния списък на към 11 000 каузи ".

От комисията обаче регистрират също по този начин, че до този миг Българската православна черква отхвърля да даде имената на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозните общности. " Изпратено е следващо писмо ".

Предстоят инспекции на управленията на пиар организациите, на управленията на държавните сдружения под шапките на министерствата на превоза, опазването на здравето и туризма и др. 

Паралелно върви и почналата от дълго време цифровизация на архива.

От комисията регистрират и близо 400 визити в читалнята си.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР