За близо 5 години начело на НЕК Петър Илиев не

...
За близо 5 години начело на НЕК Петър Илиев не
Коментари Харесай

Шефът на НЕК подаде оставка заради скандален търг

За близо 5 години отпред на НЕК Петър Илиев не съумя да стабилизира финансите на сдружението

© Надежда Чипева Дългогодишният шеф на Национална електрическа компания Петър Илиев е подал оставка. Мотиви в формалното известие от БЕХ не се показват, само че това решение се случва тъкмо в деня, в който държавната компания планираше да организира два търга за продажба на електрическа енергия за 50 млн. лева, които бяха избрани като скандални от работодателските организации и търговците на ток.

В последния миг процедурите са били анулирани, само че казусът при тях бяха поставените мощно ограничаващи условия, които повдигнаха подозрения, че са нагласени за избран покупател. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев даже загатна, че става дума за Христо Ковачки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По време на ръководството на Петър Илиев НЕК не съумя да стабилизира финансовото си положение и към края на 2018 година има насъбрана загуба от 1.21 милиарда лева, а цената на настоящите пасиви на сдружението надвишава тази на настоящите активи с 847.7 млн. лева НЕК изпитва усложнение и при обслужването на отговорностите си към снабдители и контрагенти, както и по заемите си, които остават над 4 милиарда лв..

Преди да стане шеф на НЕК в края на 2014 година, Петър Илиев, е заемал разнообразни висши управителни длъжности - бил е шеф на дирекция " Производство " в " Булгартрансгаз " ЕАД и " Топлофикация – София " ЕАД. Илиев е бил изпълнителен шеф и член на съвета на шефовете на " Хидроенергийна компания Горна Арда ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР