За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето

...
За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето
Коментари Харесай

Тютюнът убива 18% от българите

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от главните аргументи. Средно за страните от Европейски Съюз този % е 17, сочат данните от отчет на Еврокомисията " Здравен профил за България - 2021 година ". Той е показан във връзка 31 май - Световния ден без тютюн. От офиса на СЗО в България показаха апела на организацията за налагане на екоданък върху производителите, дистрибуторите и потребителите на тютюн по цялата верига на доставки за въглеродни излъчвания. Тази година мотото на акцията е " Тютюнът - опасност за околната среда " и се концентрира върху по-малко известните вреди отвън познатите опасности за публичното здраве.
Възрастните българи са измежду най-вече пушещите европейци - през 2019 година съвсем всеки трети (29%) е пушил ежедневно. През 2018 година към 38% от 15-годишните девойки и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият % в Европейски Съюз.
Данните от изследване на коалиция " За живот без тютюнев пушек " и " Блу линк нет " през 2021 година демонстрираха, че 45-50% от младежите у нас пушат. Около 95% от интервюираните тогава не одобряваха бременни или млади майки да пушат, а над 60% от младите обявиха, че са срещу рекламирането на тютюневи произведения, само че все пак пушат. Все по-популярни измежду младите са нагреваемите цигари поради опцията да се пушат на закрито. Според специалиста от коалиция " Живот без тютюнев пушек " доктор Маша Гавраилова наргилетата са не по-малко рискови за здравето, защото вдишването на дима става доста по-продължително, в сравнение с да се изпуши една цигара и след това за известно време да не се пуши.
От 1 юни 2012 година Законът за здравето не разрешава тютюнопушене в закрити и някои открити публични места. Все отново при започване на пандемията от КОВИД-19 френско проучване даде очаквания, че тютюнопушенето предпазвало от новия ковид, само че американски учени показаха доказателства за противоположното, наблягайки, че никотинът основава условия за по-лесно навлизане на вируси в тялото на пушачите и при тях заболяването протича по-тежко.
" Едва 15% от пациентите с рак на белия дроб в никакъв случай не са пушили. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също усилва риска от рак на белите дробове и води до 1,2 млн. смъртни случаи годишно ", изясни доктор Чанка Андреева от отделението по здравна онкология в болница Токуда по време на вчерашния семинар за публицисти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР