За банкомати, които удържат такса 10-13 на сто от изтеглената

...
За банкомати, които удържат такса 10-13 на сто от изтеглената
Коментари Харесай

Банкомати фантоми по морето - теглиш 1000 лв., взима ти 100 комисионна

За банкомати, които удържат такса 10-13 на 100 от изтеглената сума или комисиони при превалутиране, алармират гараждани, посетили Черноморието ни през това лято. Това сподели в изявление за Габриела Руменова, дълготраен специалист в областта на потребителската отбрана и създател на платформата " Ние, потребителите ".

Тя изясни, че машините не са от тези, които познаваме и липсва предварителна информация при какви условия става тегленето. Колко коства то, оказва се, откакто бъде осъществена трансакцията. Обикновено въпросните устройства са ситуирани до заведения за хранене и питейни заведения, до които наоколо няма банкомат на някоя от познатите банки.

Оплаквания към платформата са подадени от почиващи по морето и за подвеждащи цени на витрини с храна, ситуирани наоколо до плажовете. Например цените на салатите са оповестени за брой, а когато биват заплащани на касата, излиза наяве, че " броят " е 100 грама. 

Бензиностанции вкарват " такса прилагане на тоалетна ". Продължава и практиката по места за наложително възнаграждение на пакет от плажни такъми.

Ето и цялостния текст на изявлението:

Какви сигнали за нарушавания най-често постъпват в платформата " Ние, потребителите " през това лято? 

- Сред присъщите сигнали за този сезон са подвеждащи практики на търговци при продажба на храна за у дома от витрина. Най-често те са позиционирани на плажната алея и когато хората се прибират от плаж, могат да си вземат разнообразни гозби, скара, салати. Оказва се, че на някои цени на салати са оповестени за брой, само че на касата се схваща, че " броят " е 100 грама. 

Някои крайпътни бензиностанции са въвели такси за прилагане на санитарния възел или пък, в случай че хората са клиенти на съответния обект, могат да влязат там, откакто сканират кода на касовата записка. Впечатление прави, че обектите, които са въвели подобен режим, се характеризират с много огромни опашки както на касата, по този начин и на самия хигиеничен възел. 

В какви други обстановки биват подвеждани хората?

- Появили са се едни банкомати, които са разнообразни от тези, които познаваме и се оказа, че удържат такса 10-13 % от изтеглената сума, а от време на време и комисиони, когато се постанова превалутиране. Има случай, в който човек беше изтеглил към 1000 лева и е платил над 100 лв. комисиона. 

На нашата страница във Facebook има малко видео по какъв начин наподобяват тези банкомати, тъй като те наподобяват по тъкмо избран метод. Бедата е, че няма предварителна информация за потребителите при какви условия става тегленето и те не могат да се срещнат с това какъв брой ще им коства, а схващат едвам откакто бъде осъществена трансакцията. 



Само на морето ли има ситуирани такива банкомати или навътре в страната?

- Основно са на морето и най-интересното е, че са ситуирани тук-там, където нормално няма банкомати на познатите ни банки, само че пък има разнообразни търговски обекти – плажни питейни заведения, заведения за хранене и магазини за разнообразни артикули.

Спазват ли се границите на свободните терени на плажовете, в които човек може да си постави личен чадър?

- Да, съблюдава се условието за разграничаване на двете зони. По множеството плажове съотношението е 50 на 50, тъй че тук няма нарушавания. От потребителска позиция обаче прави усещане, че доста по-малко туристи са се настанили в платените зони и сигурно са " по-сгъстени " в свободните.

А практикува ли се още наложителното отдаване в комплект на чадъри и шезлонги?

- Наскоро имахме случай, в който туристическа компания се свърза с нас за това, че туристи са изгонени от един плаж на Северното Черноморие, тъй като желали да си заплатят единствено използването на чадър, само че се оказало, че това е невероятно и наложително би трябвало да вземат с него и шезлонги. Това оставя мощна мъка у туристите, тъй като хората се настаняват в платената зона и в един миг идва представител на търговеца, който желае да ги таксува и те чак тогава схващат за изискванията. Ако търговецът принуждава клиента да си закупи избран комплект, е нелоялна комерсиална процедура.

Много хора употребяват обществен превоз, с цел да отидат до морето. Имате ли сигнали за нелоялни практики от страна на превозвачите? И какво би трябвало да знаят хората, когато избират автобусна компания?

- На този стадий няма, само че това което ми прави усещане е, че не постоянно се издава билет, а просто се събират таксите от водачите, когато продажбите стават посредством тях и надлежно потребителят не разполага с превозен документ. 

Прави усещане, че самите туристи не реагират на този метод на организация на активността – заплащат, само че не си търсят транспортния документи, а той е значим, тъй като е гаранция, с която можем да потвърдим, че сме пътували с превозвача и да бъдем обезщетени, в случай че се постанова. 

За какво да внимават потребителите, когато избират къде да почиват?

- Преди всичко да си помислят какво тъкмо място желаят като среда – по-тихо, по-шумно, дали да има разнообразни увеселителни паркове, в случай че са с деца, или повече зелени площи, с цел да могат да получат тъкмо това, от което имат нужда. 

Много е значимо да внимават, когато избират мястото за настаняване, изключително през август и първите дни на септември, когато е натоварено и мъчно да се намерят положителни места, и изключително в случай че е за по-кратък интервал, какъвто е един дълъг уикенд. 

На какво бихте посъветвали потребителите да обръщат внимание във връзка с летните понижения?

- Да внимават да не им се оферират подправени артикули. Агенция " Митници " следи за това и в последните месеци бяха спрени доста артикули, които се оказа, че не са оригинали. Не си даваме сметка, че с изключение на, че са с по-ниско качество, те могат да крият и риск за здравето ни. Ако са дрехи, най-малкото може да си причиним алергии. При сувенирите може да има наличие на химикали, които могат да доведат и до болести.

Много би трябвало да внимаваме стоките да имат информация за това кой е производител, кой е вносител и какъв е съставът им. Ако приказваме особено за икономическата страна на нещата, при пониженията наложително би трябвало да бъдат посочени остарялата и новата цена. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР