За Балканския полуостров и Западните Балкани е от изключителна важност

...
За Балканския полуостров и Западните Балкани е от изключителна важност
Коментари Харесай

Радев: За Балканския полуостров важна е свързаността – транспортна, дигитална, енергийна

За Балканския полуостров и Западните Балкани е от изключителна значимост свързаността – транспортна, цифрова, енергийна. Словения и България дават един извънредно добър образец в тази тенденция.

Това сподели президентът Румен Радев по време на конференция след срещата си със словенския си сътрудник Борут Пахор, разяснявайки откритата през вчерашния ден директна авиолиния София – Любляна.

Държавният глава Румен акцентира, че директната въздушна връзка сред двете столици ще даде нов подтик в туризма, което, съгласно него, е значима причина за развиването на икономическите връзки сред двете страни. „ Споделихме значими моменти от нашите двустранни връзки. За нас е от основна значимост опитът на Република Словения в постигането на един от най-високите темпове на стопански растеж в Европейски Съюз, в обезпечаването на висок стандарт и качество на живот на словенските жители ", акцентира президентът.

Президентът Радев напомни, че предходната година страната ни е отбелязала 25 години от установяването на двустранните дипломатически връзки сред България и Словения.

„ Българи и Словения са освен сътрудници и съдружници в границите на НАТО и Европейски Съюз, ние споделяме подобен исторически опит и обичаи. С президента Пахор се обединихме от мнението, че сред нашите две страни съществува регулярен и пълностоен политически разговор на разнообразни равнища. Той е положителната причина за развиването на нашите връзки във всички останали области – стопанска система, обучение, просвета, туризъм и вложения. Нашите културни и просветителни връзки са солидна основа на нашите връзки ", акцентира президентът Румен Радев.

„ България и Словения са от двете страни на нежния района, наименуван Западни Балкани. Много е значимо от тези две страни да има страни, които способстват за стабилността и сигурността на района, както и да дават персонален образец в позитивното развиване на своите двустранни връзки ", добави още той.

Президентът Румен Радев акцентира, че на срещата сред двамата е разисквано и възможното участието ни в Шенген, за котето страната ни получава поддръжка от Словения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР