За България сумата ще възлиза на максимум 13 670 648

...
За България сумата ще възлиза на максимум 13 670 648
Коментари Харесай

България и другите членки на ЕС ще плащат лихвите по еврозаеми на Украйна

За България сумата ще възлиза на най-много 13 670 648 евро за целия интервал. Това са 26 737 463.48 лева или по 6 684 365.87 лева годишно до 2027 година

В поддръжка на Украйна България ще се включи в европейска самодейност, която цели да облекчи дълговото задължение на воюващата страна. Затова Народното събрание би трябвало да утвърди съглашение с Европейската комисия, засягащо даването на макрофинансова помощ на Киев. Това съглашение към този момент беше подкрепено от бюджетната комисия на Народното събрание и се чака същото да стане и в пленарната зала.

Става въпрос за стратегия, по която Европейски Съюз е заречен да даде на Украйна заеми до 18 милиарда евро с преференциални условия. Около половината от тези пари към този момент са изплатени. Сред преференциалните условия за Киев е това, че съюзът може да поеме лихвите по заемите – така наречен лихвена дотация. Така в допълнение ще облекчи страната от финансовата тежест по обслужването на заемите.

През февруари т.г. украинското финансово министерство е подало искане пред Европейски Съюз да поеме лихвените разноски. Оказва се обаче, че бюджетът на съюза, който е за интервала 2021-2027 година, е неопитен да поеме напълно лихвената дотация. Затова след договаряния сред Европейска комисия и страните-членки е било решено последните да запълнят изчезналата сума посредством доброволни вноски. Подаването им би трябвало да стартира от първото тримесечие на 2024 година и да продължи до края на 2027 година

За България сумата ще възлиза на най-много 13 670 648 евро за целия интервал. Това са 26 737 463.48 лева или по 6 684 365.87 лева годишно. Вноската е изчислена въз основата на каузи на националния ни приход по отношение на общия приход на Европейски Съюз. Същият метод е употребен за всички останали страни.

Окончателният размер на вноската за 2024 година ще се разбере до края на януари, защото по това време лихвените проценти на заемите ще бъдат изцяло закрепени. Възможно е съглашението да бъде преразгледано, в случай че окончателните разноски за лихвената дотация надвишават плануванаъа обща сума.

Като утвърждава съглашението с Европейска комисия, България, както и всяка друга страна-членка, се задължава да даде при поискване съответните вноски. Споразумението е изрично, че няма да се изисква една страна да покрива отговорностите на друга.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР