За България проблемът е локален. На международните пазари за една

...
За България проблемът е локален. На международните пазари за една
Коментари Харесай

Вдигането на минималната работна заплата в условия на криза води до съкращения

" За България казусът е местен. На интернационалните пазари за една година цените падат - от 1900 евро на звук през лятото, в този момент е 1137 евро. В България цените постоянно са били с към 30% по-ниски. Сега се вдигат и вече са към 90% от европейските ", съобщи икономическият консултант от Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на  " България заран ".

Като един от разновидностите за компенсиране на понижения импорт той уточни активиране на мощностите, които работят със скрап. 

" Нужно е дейно ръководство на отпадъците, имаме неосъществен капацитет. Турция е огромен производител и ни е близко. Ние изпълняваме квотите си от там. Най-евтина преди беше стоманата от Иран и Китай. Но транспортните разноски скочиха поради горивата и доставките се оскъпяват ", разяснява икономическият специалист пред Bulgaria ON AIR.

В строителството има скок и в цените на бетона, кабелите. Ножаров очерта като фактор в ценообразуването и повдигането на минималната работна заплата. 

" Форсмажорът идва от енергийно дейните производства - торове, стъкло, цимент. Самото произвеждане е енергоемко за тях и цените скачат в пъти. Доставчиците на такива материали, като виждат нарастването на цените, задържат продажбите, с цел да се уравновесят цените на по-високо равнище. Това забавя доставките и заплашва от банкрут част от строителния отрасъл ", предизвести Ножаров. 

Той очерта като добър вид пред бранша вложението в земя.

" Недвижимите парцели нарастват, но в условия на спор поевтинява земята. Повечето вложители ще се ориентират към покупката на земя, тя е преференциална инвестиция ", допусна икономическият консултант от БСК.

Експертът разяснява и увеличението на минималната работна заплата. Според него това ще докара до съкращаването на 150 000 души.

" Така или другояче размерът беше признат, въпреки и без оценка на въздействието. Едно от възраженията, което изложихме на срещата на синдикати и работодатели с държавното управление беше, че към нея не се включват прослуженото време и подготовка.  Ако се включат, за половината от работещите тя ще стане 782 лева. Така ние ще бъдем една от петте страни в Европа, които ще имат най-висока % минимална работна отплата от междинната ", съобщи Ножаров.

Според него са нужни правила за установяване на минималното заплащане.

" Увеличението по административни аргументи не дава отговор на продуктивността на труда. Работодателите желаеха да имаме явен механизъм на установяване на минималната работна заплата. Синдикатите - тя да покрива издръжките на живота, само че и продуктивността на труда, да подсигурява заетостта. Нейното нарастване в интервал на рецесия води до съкращения ", сподели още Ножаров. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР