За България няма да трябва да доставяме допълнителни машини, а

...
За България няма да трябва да доставяме допълнителни машини, а
Коментари Харесай

Сиела Норма търси 400 машини за гласуване в чужбина

За България няма да би трябвало да доставяме спомагателни машини, а за чужбина би трябвало да бъдат доставени сред 400 и 500 машини. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Сиела Норма " Веселин Тодоров.

Ако спечелим търга, машините ще бъдат създадени в Тайван от същия производител. Ако не бъде извършен търг, може да бъде изработен и анекс към досегашния контракт, само че това би трябвало да бъде в съгласие с Агенцията по публични поръчки, съобщи той.

Тодоров разясни, че машините се съхраняват в същия склад в региона на София, където бяха доставени през февруари. Ние нямаме достъп до склада, за защитата се грижи жандармерията, а притежателите на склада би трябвало да се грижат за подобаваща температура. Има потребност от малко довършителни работи, с цел да осъществим досегашния си контракт – да дозаредим някои батерии. Вероятно другата работа ще можем да стартираме и до началото на юни да я свършим, означи шефът на " Сиела Норма ".

Досега не ни е заплатен нито лев, само че по този начин написа и в контракта. По контракт ЦИК няма право да ни заплати до 25 май. До момента няма нито един спор по контракта сред нас и ЦИК – нито с предходния състав, нито със настоящия. Очакваме умерено да приключим контракта, да отчетем последните документи и евентуално през юни да ни бъде платено, уточни Веселин Тодоров.

По думите му при случая на парламентарните избори на 4 април във Велико Търново, където стана комплициране с качените бюлетини и машинното гласоподаване беше спряно, всички ангажирани знаят доста добре кой и къде е сбъркал. А на въпроса за какво е сбъркал, може да отговорят някои профилирани отговори, като прокуратурата. Може би става въпрос за техническа неточност от заплеснатост или непросветеност. Машините имат явен логаритъм и в никакъв случай не бъркат, акцентира той.

Иска ми се да се промени методиката на работа, тъй че да си свършим работата до дъно, тъй като на последните избори ние нямахме право да поддържаме машините през събота и неделя, което не следваше напълно правилата на контракта. Поели сме задължения, в случай че има проблеми в деня на изборите, в доста къси периоди да изправим всяка машина или да я подменим. Подмяната на цяла машина лишава към 15 минути. Машините са сертифицирани в сходство с условията. Ние няма по какъв начин да създадем някаква неточност и може да създадем по този начин, че всяка една машина да не спре или да спре за напълно малко време, съобщи Тодоров.

Той изясни, че вероятността хартията в машината да свърши по време на гласуването е близка до нула, а в случай че въпреки всичко това се случи, гласоподавателят ще гласоподава още един път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР