За България най-големият приоритет е защитата на външните граници на

...
За България най-големият приоритет е защитата на външните граници на
Коментари Харесай

Радев заклейми пред ООН ядрените опити на Пхенян и се обяви за мирно решение на световните конфликти


За България най-големият приоритет е отбраната на външните граници на Европейския съюз, акцентира президентът Румен Радев в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации, изнесена в сряда. По отношение на миграцията страната ни ползва уравновесен метод, който включва съблюдаване на интернационалните филантропични правила и ефикасното запазване на границите, уточни той.

Говорейки за невижданите провокации, пред които е изправен светът, Радев съобщи, че страната ни поддържа тактиката дипломация за мир като акцентира над ролята на предварителната защита и медиацията.

Радев прикани за общи старания в помощ на засегнатите от военни спорове, с цел да се върнат на на пътя на устойчивото развиване. По думите му България би трябвало да се оправи с аргументите за насилственото разселване и миграцията.

Конфликтите в разнообразни елементи на света подкопават интернационалния мир и сигурност и фундаменталните полезности на човечеството. Изблиците на принуждение унищожават стопански системи, провокират огромно придвижване на бежанци и мигранти, предизвикват всеобщо разпространяване на заболявания, апетит и голямо човешко страдалчество.

Най-тежко засегнатите при всяка спешна обстановка са децата. Трябва да адресираме по по-систематичен метод корените на въоръжените спорове като в същото време зачитаме човешките права и върховенството на закона, подобрявайки стопанската система и промотирайки обществено приобщаване. Да не оставяме никой да изостава и да протегнем ръка към " последните в редиците " - това не са просто политически заявления от План 2030, сподели президентът.

Ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка продължава да провокира дълбока угриженост и има потребност от своевременни ограничения на интернационалната общественост, която не би трябвало да се отклонява от незабавната нужда да бъде съживим Близкоизточния кротичък развой.

България удостоверява позицията си, че формулата за решение с " две страни " остава реалистична за израелско-палестинския спор.

Радев съобщи, че намирането на политическо решение на продължаващия спор в Сирия и осъществяването на политически преход в Сирия е от значително значение за опазване суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната. Подкрепяме всички дейности, целящи допустимо най-бързо прекъсване на насилието и осъществяване на договаряния в Женева за намиране на трайно решение.

Друг източник на дълбоки опасения за моята страна е обстановката в Източна Украйна, която за жалост, остава извънредно нестабилна макар периодическите съглашения за прекъсване на огъня, сподели Радев. Повтаряме нашия апел за безпрепятствено и цялостно използване на Споразуменията от Минск, които нямат жизнеспособна опция, добави той.

Президентът осъди и последните провокации на Северна Корея: " България изрично осъжда нуклеарните проби на Северна Корея, които водят до ескалация на напрежението в района и подкопават мирния развой в света. Обявяваме са за спокойно, дипломатично и политическо решение на обстановката ".

Радев означи " исторически значимото " съглашение за иранската нуклеарна стратегия, като акцентира, че използването му е от изключителна значимост за световната сигурност. Документът беше нападнат от американския президент Доналд Тръмп.

Радев разясни, че тази сесия на Организация на обединените нации е специфична за страната ни, защото е в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР