За България международното право е свещено. Това означава, че не

...
За България международното право е свещено. Това означава, че не
Коментари Харесай

Премиерът Денков от Киев: За България международното право е свещено

За България интернационалното право е свещено. Това значи, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се трансформират с груба военна мощ. Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождение на арестувани цивилни жители от Руската федерация. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се организира в подтекста на Формулата за мир на президента Зеленски.

" България осъжда агресора, нарушаванията на интернационалното право, зверствата и закононарушенията против човечеството, ” съобщи акад. Денков и акцентира неотклонното разбиране на българското държавно управление и народ, че законът пази интернационално приетите граници от насилници. " България почита украинците, които се борят за своята независимост, почита тези, които пазят европейския блян за народна власт и няма да не помни тези, които са дали живота си за суверенитета си, ” посочи министър председателят.

Денков подсети, че през последното десетилетие има голям брой позиции на интернационалните органи, които поддържат териториалната целокупност на Украйна и жигосват дейностите на Русия като противозаконни. Той изрази гордостта си, че България поддържа резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации от 27 март 2014 година, което призна Крим и Севастопол за неделими елементи на Украйна.

Българският министър-председател уточни, че би трябвало да има санкции за военните закононарушения. " Вярваме, че Украйна би трябвало да се възползва от правораздаването, което й се поставя съгласно интернационалното право ", акцентира министър председателят. Той изрази решителната позиция на България в поддръжка на универсалните човешки права, в това число правото на жителите на Украйна да живеят спокойно и свободно в мир. Премиерът осъди закононарушенията против идентичността в окупираните от Русия територии – отвод от правото на майчин език, пренаписване на историята посредством монументи и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни парцели и религиозно гонене. " Агресорът се пробва да окупира освен територия, само че и мозъци ", предизвести Денков.

Министър-председателят уточни, че България поддържа Украйна, не тъй като тя стои сред нас и евентуален лаком завоевател, а тъй като е наше морално обвързване. " Ние имаме вяра, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от контузията от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в непозната страна и подложено на закононарушения против неговото родословие, идентичността и историята на народа му ”, посочи министър-председателят.

В умозаключение, българският министър председател означи основната роля на Формулата за мир, значимостта на поддръжката за мир и дейното присъединяване на България в нея. 

Във войната, на която е подложена, Украйна пази себе си, само че и всички нас и сме признателни, акцентира акад. Денков. " България стои до Украйна и ще го прави, до момента в който е належащо ”, приключи министър председателят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР