За България е важна подкрепата на Финландия за скорошното присъединяване

...
За България е важна подкрепата на Финландия за скорошното присъединяване
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Важна е подкрепата на Финландия за скорошното ни присъединяване към Шенген

За България е значима поддръжката на Финландия за скорошното присъединение на страната ни към Шенген. Това освен е един от главните външнополитически цели на България, само че и належащо изискване за усилване на приноса на страната към общата европейска сигурност, акцентира ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с министъра на европейските въпроси, културата и спорта на Финландия Сампо Терхо. Българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на двудневно публично посещаване във Финландия.

Цвета Караянчева акцентира, че България е подхванала ограничения, положила е старания и дава отговор на всички критерии за участие в Шенгенското пространство. Страната ни получи голям брой оценки, в това число и от Европейската комисия, че извършва условията и пази външната граница на Европейски Съюз по всички шенгенски стандарти, добави ръководителят на българския парламент.

Председателят на Народното събрание изрази убеденост, че присъединението на България към Шенген ще даде спомагателни гаранции за сигурността на всички жители на Европа и ще бъде явен знак към страните, които се стремят към пълноправно участие в Европейски Съюз, че с осъществяването на поставените критерии ще могат да реализират своята цел – да бъдат признати в огромното европейско семейство.

Цвета Караянчева още веднъж удостовери позицията на България, че съглашението на Европейски Съюз с Турция дава доста положителни резултати и натискът от мигранти на българо-турската граница, която е и външна граница на Съюза, е съвсем нулев.

Председателят на Народното събрание напомни позицията на България, декларирана неведнъж от българския министър председател Бойко Борисов, че Европейски Съюз би трябвало да подкрепи построяването тук-там за бежанците оптимално покрай зоните на споровете, с цел да може по-късно те по-лесно да се върнат в родината си. Финландският министър Сампо Терхо удостовери, че Финландия също поддържа тази позиция.

Цвета Караянчева акцентира значимото значение на тематиката за Западните Балкани, тъй като сигурни Балкани значи сигурна Европа. От финландска страна бе изразена поддръжка за тази позиция.

По отношение на Механизма за съдействие и оценка ръководителят на Народното събрание уточни, че България е подхванала решителни стъпки за осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия. Тя акцентира, че в последния отчет към този момент отпадат три области за наблюдаване над България и по тази причина разчитаме на поддръжката на Финландия за преустановяване на мониторинга.

По време на диалога ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че след Брекзит правата на българските жители и на всички останали европейски жители би трябвало да бъдат предпазени в оптималната степен. Тя добави също, че е належащо да се запазят връзките сред правоохранителните системи на Европейския съюз и Англия, защото Англия е един от най-надеждните снабдители на оперативни данни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР