За автора Зорница Спасова e част от , тя е

...
За автора Зорница Спасова e част от , тя е
Коментари Харесай

Готова ли е здравната система в България за климатичните промени

За създателя Зорница Спасова e част от, тя е основен помощник в Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването, има докторска степен по компетентност " Климатология " в СУ и от 2008 година се занимава с влияние на изменението на климата върху човешкото здраве. " Капитал " препечатва публикацията й със съкращения.
През 2015 година Световната здравна организация (СЗО), взаимно със Секретариата на Рамковата спогодба на Организацията на Обединените Нации по изменение на климата (РКООНИК) започва плана " Климатични промени и здраве - профил на страните ". Този профил дава резюме на наличните доказателства за климатичните рискове, здравните уязвимости, въздействията върху здравето и досегашния прогрес в напъните на здравния бранш за осъществяване на устойчива към климатичните промени здравна система. През 2022 година за първи път бе оповестен профил за България.

В отчета са обрисувани главните здравни опасности от климатичните промени в страната - това са въздействията върху здравето от рисковите климатични феномени и заболявания, свързани с тях. Посочено е, че незадоволително изучено и/липсват данни върху въздействието на климатичните промени върху здравните заведения и инфраструктура, резултатът върху здравната система и въздействието върху здравето на провокирания от климатичните промени демографски напън.
Екстремни метеорологични феномени, свързани със здравето и резултатите от тях
Специфичните прогнози за България са обрисувани в два сюжета до 2100 година " Обичаен бизнес " с високи излъчвания (RCP8.5) и сюжет " два градуса " с бързо понижаване на световните излъчвания (RCP2.6).
Реклама
Високите температури. Рисковете за здравето от топлинния стрес включват дехидратация, обрив, крампи, топлинно безсилие, топлинен удар и гибел. Излагането на популацията на топлинен стрес евентуално ще нарасне в бъдеще, заради ускорената урбанизация (и обвързвания с това резултат на градския топлинен остров), стареенето на популацията и изменението на климата, което усилва вероятността от продължителни горещи талази.
При сюжет с високи излъчвания смъртността, обвързвана с топлината, при хора над 65 година се чака да нарасне до към 15 смъртни случая на 100 000 до 2080 година спрямо съвсем нула сред 1961 и 1990 година Намаляването на излъчванията може да ограничи тези смъртни случаи до малко под 3 на 100 000 през 2080 година
При сюжет с високи излъчвания се планува спомагателните смъртни случаи, свързани с топлината, да набъбнат до 3463 през 2071 - 2099 година от 1150 годишно понастоящем. Намаляването на излъчванията би могло да понижи тези смъртни случаи до 1742.

Безопасност на храните. Проблемите с сигурността и осигуреността на храните могат да доведат до недохранване, дефицит на микроелементи, развиване на някои хронични незаразни болести (ХНБ), заболявания, пренасяни посредством храна, и гибел. Повишаването на температурите може да докара и до увеличение на болесттите, породени от развалена храна заради нередовност на хладилното съоръжение при транспортиране/ предпазване и по-чести случаи на салмонела.
Реклама
Чиста и безвредна вода. Изменението на климата усилва интензивността и периодичност на рисковите метеорологични феномени, в това число суша и наводнения, които могат да обиден водоснабдителната и канализационната инфраструктура, да замърсят водата с фекалии и бактерии (напр. E. coli, салмонела). Повишаването на температурите и количеството на преваляванията могат да доведат и до замърсяване на водата с Vibrio бактерии или разцвет на водорасли. Има нужда от ремонт на инфраструктурата и използване на интегрирано ръководство на водните запаси и интегрирано ръководство на риска от наводнения и суши.

Векторно излъчени болести. В България локалното задължение на маларията е отстранено повече от 55 година Въпреки това съществува евентуален риск от наново определяне на локално предаване на малария в страната. Понастоящем уязвимостта се разпознава като умерена и би трябвало да бъде непрестанно следена.

Замърсяването на въздуха. Фините прахови частици (ФПЧ), които проникват надълбоко в дихателните пътища, усилват смъртността от респираторни инфекции, белодробен рак и сърдечно-съдови болести. Замърсяването на въздуха е един от най-големите световни опасности за здравето. В България броят на умрелите поради замърсен въздух през 2016 година надвишава 8600. Всички 10 най-големи града в България, за които СЗО разполага с данни за замърсяването на въздуха, са имали годишни равнища на замърсяване с ФПЧ2,5 над рекомендациите за пределно-допустими равнища.

Често се споделя, че " това, което е положително за климата, е положително и за здравето ". Така въвеждането на ограничения, ориентирани към понижаване на парниковите газове и акомодация към климатичните промени, e с капацитет по едно и също време да докара до огромни, незабавни изгоди за публичното здраве. А здравето, сложено на фокус, може да се трансформира в всесилен мотиватор при използването на политики за акомодация и намаляване към изменението на климата, се показва в отчета.
Замърсяването на въздуха е един от най-големите световни опасности за здравето. Всички 10 най-големи града в България имат годишни равнища на замърсяване над нормите,
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР