За автора Адв. Наташа Добрева от Софийска адвокатска колегия, специалист

...
Коментари Харесай

Да осъдиш прокуратурата за незаконно разследване

За създателя Адв. Наташа Добрева от Софийска адвокатска гилдия, експерт по интернационално право, по права на индивида и право на Европейската спогодба за правата на индивида - е прокурист на ищците по делото. Представлява жалбоподатели пред Съда в Страсбург, където е спечелила 154 каузи.
За първи път у нас съд одобри решение, с което беше наказана прокуратурата за обезщетение за вреди от некачествено следствие. Решението на арбитър Десислава Тодорова от Софийския областен съд, постановено на 23 юни 2021 година, е на първа инстанция и предстои на обжалване, само че несъмнено е пробив в правосъдната процедура, доколкото все още българският закон не планува такава догадка за отговорност на прокуратурата за неприятно следствие.

В случая искът е подаден за непозволено увреждане по общия ред на Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД) на съображение на нарушено право по Конвенцията за правата на индивида, а съдът одобри тази подготовка. Ако това дело завърши сполучливо, ще значи, че едно такова произвеждане с иск по Закон за задълженията и договорите замества подаването на тъжба до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и може да се трансформира отсега нататък в дейно вътрешноправно средство против неприятно извършено следствие, което жителите са длъжни да изчерпят, преди да се извърнат към интернационалния съд.

Европейски съд по правата на човека приема, че едно вътрешноправно средство дава ефикасна отбрана на обезпечени от конвенцията права, когато: 1) е открито нарушаване на съществени човешки права и 2) е присъдено обезщетение за това нарушаване.

В сегашния случай Десислава Тодорова от Софийския областен съд основава тъкмо подобен механизъм с решението си от юни т.г., с което Прокуратурата е наказана да заплати на потърпевшите обезщетение за вреди, породени от некачествено следствие на закононарушение.
Капитал напомня: 94-годишната Емилия Бузова беше свиреп пребита в дома си през 2015 година и след това умря Случаят, във връзка на който е подадена исковата молба, стана обществено прочут през януари 2016г. поради отблъскващите обстоятелства към едно грубо и безсмислено закононарушение по отношение на стара жена във Видин, което приключи със гибелта й. Всъщност, той се трансформира в емблематичен за безхаберния метод, по който се води следствието на закононарушения в България, откакто журналистката Милена Нейова, внучка на потърпевшата жена, направи публично притежание обстоятелствата към следствието. Именно Милена Нейова е eдна от ищците по това актуалното дело.Покушението против 94-годишната Емилия Бузова бе осъществено през октомври 2015 година, когато трима души влизат в къщата й в центъра на Видин, пребиват я грубо и я затварят в банята, където тя след това е открита изцяло безпомощна. Въпреки положението й, стартира следствие единствено за кражба на движимости. Задържан е обаче единствено един от причинителите за 72 часа, след което и той е пуснат, тъй като полицията дори не е събрала отпечатъци от мястото на престъплението. Милена Нейова оповести случая по медиите, като заяви, че даже от болничното заведение поискали от околните да приберат баба й в коматозно положение, тъй като нямало към този момент какво да създадат за нея. След провокирания публичен скандал, прокуратурата даде видимост, че форсира следствието. В последна сметка в съда с обвиняване влезе единствено един човек, който получи оправдателна присъда поради несъбрани доказателства и проблеми в работата на полицията във Видин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР